Oslobodjenje

Kozije delikatese po receptu Nane Kaas

Pravimo sve svježe proizvode, jogurte, sireve, sirutku, koja je jedan od najtraženi­jih mliječnih proizvoda, kaže Lemić

- Adisa Herco

Time bismo postigli dva benefita. Jedno je da bi domaći proizvođač­i imali više sirovine sa kojom inače imaju problema, a u krajnjem proizvodu bi bilo više dodatne vrijednost­i, kazao je Ibrahimovi­ć.

Prema njegovim riječima, radna snaga i cijene energenata i sirovina su problemi koji su trenutno najprisutn­iji u ekonomiji naše zemlje.

- Na probleme cijena energenata i sirovina ne možemo uticati, ali iste probleme ima cijeli svijet, tako da to ne može biti argument za odbijanje poslova od klijenata. Ono što se često zanemaruje, a mogao bi biti dobar osnov za zadržavanj­e visokokval­ifikovane radne snage, sektor je usluga. Pogotovo inženjersk­ih usluga i drugih koje ne zavise od geografske pozicije firme. Svi smo se usmjerili u pravcu stvaranja stručnjaka za našu lokalnu privredu, koja, da budemo iskreni, i nema nekih velikih razvojnih projekata. BIH je puna pametnih inteligent­nih, vrhunskih stručnjaka u svim oblastima. Tako da po mojoj procjeni postoji potencijal­a za prodaju “pameti” na stranom tržištu puno više nego je trenutno izvozimo, poručio je Ibrahimovi­ć.

Kada su u pitanju projekti koje TRA provodi, istakao je da trenutno imaju dva važna projekta.

- Jedan je iz oblasti podrške privredi FAB-LAB ekonomija zasnovana na edukacijam­a i u sklopu tog projekta su organizova­ne razne edukacije za našu privredu. Drugi projekat je ER2=S2 i to je projekat prekograni­čne saradnje, finansiran iz IPA fondova, a zemlje partneri su Hrvatska i Crna Gora. U sklopu tog projekta provode se aktivnosti pomoći institucij­ama koje se bave djecom sa posebnim potrebama. Ovaj projekat je primjer da pored ugodnog industrijs­kog okruženja, našim ljudima treba pomoći da se napravi i ugodno socijalno okruženje, a posebno najugrožen­ijim kategorija­ma, naglasio je Ibrahimovi­ć.

Opstanak

On kaže i da je TRA aplicirala na neke nove projekte, kao i da je ostvarila brojne kontakte sa partnerski­m organizaci­jama, a vezano za nove dugoročne projekte koji će biti realiziran­i u narednih nekoliko godina.

- Fokus TRA za ovu godinu je osnivanje coworking prostora u kojem bi novi startupi imali priliku da se razviju i uz obezbijeđe­ne prostore, podršku TRA i olakšanim pristupom međunarodn­om tržištu te izvorima finansiran­ja povećali svoju šansu za opstanak. Drugi jednako važan pravac je nastavak podrške poljoprivr­edi kroz primjenu IT alata u praćenju parametara potrebnih za određene kulture i distribuci­ja tih podataka lokalnim poljoprivr­ednicima, naglasio je Ibrahimovi­ć.

On je ovom prilikom zahvalio svim saradnicim­a, donatorima i klijentima, kao i Općini Tešanj te Udruženju privrednik­a Jelah-tešanj, za uspješnu saradnju i razumijeva­nje uz nadu da će unaprijedi­ti saradnju, a sve u cilju da pomognu općini Tešanj i BIH da se profilišu kao pouzdani i vrijedni partneri.

U prelijepim brdima prijedorsk­og sela Jelićka smještena je mala, porodična farma koza Nana Kaas. Vrijedni farmeri su se godinama trudili da naprave savršene mliječne delikatese od raznih sireva do kozijeg sladoleda. Ekipa O kanala i emisije “Tour de BIH” posjetila je ovu farmu koza.

Belgijsko iskustvo

Više od devet godina porodica Lemić proizvodi sireve za koje se čulo mnogo dalje od Prijedora, čak je i čuveni Mourinho probao ovaj sir. Priču o porodičnom biznisu sa nama je podijelio Dario Lemić, koji za sebe kaže da je sve na farmi i farmer, stočar, radnik, ali i zvanično direktor.

Dario je našu ekipu proveo kroz farmu koja broji 150 koza kako bismo sami vidjeli šta je to njegov posao. Ali i ispričao priču porodice Lemić i otkrio tajnu otkud nizozemske koze u Potkozarju.

- Ideja je krenula od moje nerođene sestre koja je ovu ideju donijela iz Belgije. Ona je tamo posjećival­a jednu farmu i predložila nam da i mi takvo nešto napravimo na našoj đedovini. I tako je počelo, priča Dario.

Poučeni iskustvom farme iz Belgije, odlučili su se da uzgajaju rasu koje uopšte nema na području naše zemlje. Kako kaže Dario, dok su gradili farmu, svakog dana su učili nešto novo o kozarstvu, te su neprekidno izučavali koze i njihov uzgoj.

Prisjeća se samih početaka kada su imali tek nekoliko koza.

- Krenuli smo sa 40 koza. Kao i na svakoj farmi, bilo je malih problema u smislu klimatizac­ije i da se sve te koze nauče na ovu klimu i uslove. I dvije godine su nam trebale da otkrijemo šta nama sve treba. A od tih 40 koza danas je broj narastao na 150

Fokus TRA za ovu godinu je osnivanje coworking prostora u kojem bi novi startupi imali priliku da se razviju, istakao je Ibrahimovi­ć

O farmi Nana Kaas čuo je i čuveni Mourinho koji je igrom slučaja probao ovaj sir. On, ali i mnogi poznati koji su ga probali ocijenili su ga kao delikatesu

i čekamo još jarića, što znači da će ih biti još, kaže Dario.

Postavlja se pitanje koliko je teško brinuti se o ovako velikom broju koza, na što Lemić odgovara:

- Koze iziskuju veliku pažnju. Zahtijevaj­u svakodnevn­u brigu. Hrana, čistoća, svako jutro nova slama, ali i dva puta na dan koze se moraju musti. Dan nam je u potpunosti ispunjen od jutra do mraka. Ove koze su krupnije i daju više mlijeka. Važno je da se redovno hrane i to da što više budu vani na ispaši. Samo tokom zime i vremena jarenja su zatvorene u štali i tada se hrane isključivo koncentrat­om, istakao je Lemić.

Kada je riječ o sirevima koji se proizvode na ovoj farmi, Lemić nam pojašnjava kako ovdje prave delikatese koje su mnogo više od sira.

- Pravimo sve svježe proizvode, jogurte, sirutku, sireve. Sirutka je jedan od najtraženi­jih naših mliječnih proizvoda. Ona je zaista unikatna. No, kralj među delikatesa­ma je sladoled od kozijeg mlijeka. To je nešto što je inovativno na ovom našem bh. tržištu. A ono što je karakteris­tično za sve naše proizvode svakako jeste to što mi ne koristimo nikakve aditive. Iako bi to povećalo rok trajanja proizvoda i nama donijelo dobit, mi to nikada nećemo koristiti jer nam je važan isključivo kvalitet. Naši rokovi trajanja su kratki jer se trudimo da sve bude što prirodnije, kazao je Lemić.

Put

A put do krajnjeg proizvoda vodi i preko samog odabira vrste koze, hrane kojom se hrani i načina na koji se koze drže i održavaju. No, posebna priča je taj sladoled.

- Na ideju o sladoledu smo došli jer smatramo da to fali našem tržištu. A uz naše kvalitetno mlijeko vjerovali smo da će uspjeti. Na bilo kojem tržištu teško je naći sladoled od kozijeg mlijeka, dodao je Dario.

Iako imaju licencu za izvoz u EU, njihovi proizvodu su još samo na bh. policama, kao i u najekskluz­ivnijim restoranim­a. A ono što proizvode su polutvrdi i tvrdi sirevi, sirevi koji odleže najmanje tri mjeseca, pa sve do 13 mjeseci. Tu su sirevi sa začinima.

Ovu, ali i mnoge zanimljive priče možete pogledati u emisiji “Tour de BIH” koja se emituje na O kanalu svake nedjelje u 16.20 sati.

 ?? ?? Više od devet godina porodica Lemić proizvodi sireve
Više od devet godina porodica Lemić proizvodi sireve
 ?? ?? Nastavak podrške poljoprivr­edi kroz primjenu IT alata
Nastavak podrške poljoprivr­edi kroz primjenu IT alata
 ?? ??
 ?? ?? Jedinstven proizvod
Jedinstven proizvod
 ?? ?? Sirevi moraju odležati najmanje tri mjeseca
Sirevi moraju odležati najmanje tri mjeseca

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina