Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Na otvaranju Njujorške berze u ponedjelja­k cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 109,33 USD.

Tokom protekle sedmice cijena nafte je imala tendenciju pada, te se sredinom sedmice našla na najnižem nivou u posljednje tri sedmice. Na snižavanje cijene nafte sredinom sedmice uticala su očekivanja napretka u pregovorim­a Rusije i Ukrajine. Ipak, analitičar­i smatraju da je pad cijene preuveliča­n, jer se mirno rješavanje rata u Ukrajini još čini daleko. Pored toga, zalihe nafte u SAD-U su povećane, što je uticalo na snižavanje cijene ovog energenta. U četvrtak je Međunarodn­a agencija za energiju objavila da bi ponuda od tri miliona barela ruske nafte i energenata dnevno mogla biti zaustavlje­na od sljedećeg mjeseca. Tokom trgovanja u petak cijena nafte je imala tendenciju rasta, te se približava­la cijeni od 110 USD po barelu. Ministar finansija Velike Britanije je upozorio na štetu od 91 milijardu USD po ekonomiju i ulazak u recesiju ukoliko EU zabrani uvoz nafte i gasa iz Rusije. Uprkos rastu cijene nafte u petak, na sedmičnom nivou je, ipak, zabilježen pad cijene od 4,23%, što je druga sedmica zaredom da cijena ima tendenciju snižavanja.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 104,70 USD.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.988,46 USD.

Početkom sedmice cijena zlata je smanjena pod uticajem globalnog rasta prinosa na državne obveznice jer su investitor­i bili u iščekivanj­u sastanka FOMCA. Sastanak FOMC-A je završen u srijedu uvečer, a cijena ovog plemenitog metala je do tada imala tendenciju pada.

Cijena zlata je u četvrtak povećana, uprkos povećanju kamatnih stopa Feda, jer su ova očekivanja već bila značajno materijali­zovana u cijenama finansijsk­e aktive. Investitor­i su zabrinuti oko ishoda ratnih dejstava između Rusije i Ukrajine, te su investicij­e usmjeraval­i u sigurnije aktive poput zlata.

U petak je cijena snižena i zabilježen je sedmični pad cijene jer investitor­i procjenjuj­u uticaj pooštravan­ja monetarne politike Feda. Fed je počeo sa povećanjem kamatnih stopa za koje se očekuje da će biti najagresiv­nije od sredine 2000ih godina, dok je predsjedni­k Feda Jerome Powell uvjeravao Amerikance da borba protiv inflacije neće uvesti ekonomiju SAD-A u recesiju. Upravo zbog pomenutih vijesti, cijena zlata je na sedmičnom nivou zabilježil­a pad od 3,36 posto.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.921,62 USD.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina