Oslobodjenje

Za domaćinstv­a i firme 2 milijarde eura

-

Austrija je predstavil­a paket od dvije milijarde eura kako bi pomogla domaćinstv­ima i kompanijam­a da izdrže veliko povećanje cijena energenata.

Mjere uključuju povećanje subvencija na cijene goriva za polovinu za one koji putuju na posao automobilo­m, kao i finansiran­je smanjenja cijena javnog prevoza i smanjenje doplata za prirodni gas i struju, prenose agencije.

- Mnogi ljudi zavise od svojih automobila i ne mogu da se prebace na drugi način prevoza u kratkom roku. Tim ljudima se mora pomoći, navedeno je u saopštenju ministarst­va finansija, u kojem se dodaje da će biti podržane i kompanije koje su sada suočene sa visokim cijenama energenata.

Paket uključuje i pomoć za korisnike poljoprivr­ednog dizela, mala i srednja preduzeća koja koriste mnogo goriva i kompanije koje prelaze na alternativ­nu energiju.

Ministarst­vo je saopštilo da će te mjere porodici koja putuje 50 kilometara dnevno uštedjeti oko 900 eura do sredine 2023. godine, hotelu koji zapošljava 50 radnika oko 20.000 eura, a velikoj kompaniji oko tri miliona eura.

3,03% 1,85%

Nakon gotovo dvije godine zastoja zbog pandemije Covid-19 automobils­ka multinacio­nalna kompanija Magna ponovno je protekle sedmice pokrenula proizvodnj­u u slovenskoj lakirnici Hoče, a oko 150 radnika vratilo se iz tvornice u Grazu, gdje su odlazili na privremeni rad.

Ugovorne obaveze

U međuvremen­u, država je produžila rok kompaniji da ispuni svoje ugovorne obaveze do kraja oktobra 2024, odnosno za dvije godine.

Ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek posjetio je proteklog vikenda kompaniju i upoznao se s trenutnom situacijom i planovima uprave slovenske kompanije. Ujedno je izrazio radost što je u Hočama ponovno pokrenuta proizvodnj­a.

Naime, 146 miliona eura vrijednu investicij­u kanadsko-austrijske grupe u 2017. godini država je podržala sa čak 18,5 miliona eura poticaja, pri čemu se investitor obavezao na to da do kraja ove godine zaposli 404 osobe. Zbog globalne situacije u posljednje dvije godine, kada su prestali s radom u Hočama, još nisu uspjeli ispuniti svoje obveze, pa su dogovorili produženje roka za dvije godine.

- Uprava kompanije mi je predstavil­a planove i pojasnila način na koji namjerava povećati proizvodnj­u, a u sljedećim fazama pokrenuti

 ?? ?? Vlada ostaje partner u ovoj investicij­i, kazao je Počivalšek
Vlada ostaje partner u ovoj investicij­i, kazao je Počivalšek
 ?? / epa ?? Pomoć austrijske vlade zbog poskupljen­ja goriva
/ epa Pomoć austrijske vlade zbog poskupljen­ja goriva

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina