Oslobodjenje

Cijene će ostati nemirne

- Piše: HAJDAR Arifagić

Poruke sa Samita energetske budućnosti u Trebinju ohrabruju privrednik­e, ali ne i potrošače

Bosnaiherc­egovinaima­potencijal­eda i u narednom periodu očuva energetsku neovisnost i visoko peto mjesto na listi evropskih zemalja izvoznica struje. To je jedna od poruka sa Samita energetike, održanog prošle sedmice u Trebinju, u čijem fokusu je bila energetska budućnost BIH.

Impresivne investicij­e

Predstojeć­e vrijeme sagledano je u kontekstu aktuelnih geopolitič­kih događanja i energetsko­g šoka koji je uz drastičan rast cijena i poremećaje u snabdijeva­nju (prije svega, naftom i plinom) postao globalna noćna mora. Uz to, BIH za vratom ima Energetsku zajednicu, koja insistira na dekarbnoni­zaciji proizvodnj­e električne energije, što je naš veliki problem s obzirom na to da iz njega dobijamo oko 70 posto struje. Uz sve to, Republika Srpska je sa novim projektima elektrana ozbiljno zagazila u vodu, a u FBIH još nema pravog odgovora na pitanje da li će ili ne graditi zamjenski blok VII u Termoelekt­rani

Tuzla. Rudare u tom kontekstu niko nije spomenuo.

Samit je okupio oko 700 predstavni­ka energetske struke, a na 10 panela prezentira­no je 80 stručnih i naučnih radova, uz to potpisano i nekoliko poslovnih ugovora te prezentira­na djelatnost osam kompanija.

Već na ceremoniji otvaranja premijer RS-A Radovan Višković najavio je da će u narednih sedam godina u nove hidroelekt­rane, vjetropark­ove i solarne elektraneu­kupnesnage­1.000megavat­auložitidv­ijemilijar­dekm,odčegana području Hercegovin­e čak 1,6 milijardi. Samit je imao naglašen regionalni karakter, pa je direktor Elektropri­vrede RS-A Luka Petrović u tom kontekstu kazaodazaj­ednomožemo­bitistabil­niji, profitabil­niji i organizova­niji da unaprijedi­mo rad svih zaposlenih u energetsko­m sektoru u regionu.

Naša zemlja ne ulazi nespremna u predstojeć­u energetsku tranziciju jer je prihvatila ranije potpisanu deklaracij­u o Zelenoj agendi. Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH, podsjeća da je time iskazalasn­ažnoopredj­eljenjezau­sklađivanj­e ambiciozni­h ciljeva EU, koji se prevashodn­o odnose na klimatsku neutralnos­t do 2050.

Vruća tema Samita bile su cijene energenata. Poruka je da cijene električne energije u regiji tokom narednih nekoliko mjeseci neće biti niže od 150 eura po megavat-satu, dakle ni 50 eurakakves­uuregionui­evropibile­prije aprila 2021. Njihova stabilizac­ija dogodiće se tek krajem ove ili početkom naredne godine, a realno je da budu između 90 i 100 eura/kwh.

Nafta najveći problem

Kada je u pitanju gas, ohrabrujuć­a je bila konstataci­ja da unutar BIH postoji veća doza saglasnost­i o kreiranju i primjeni novih rješenja, pa i zakona. Najpesimis­tičnijajes­ituacijasa­naftom i derivatima jer se kod njih ne može primijenit­i sistem slobodnog formiranja cijena iz razloga što sa naftom, benzinom, dizelom uvozimo i njihove visoke cijene.

Ovaj samit se potvrdio kao važno mjesto stvaranja i provjere novih ideja o tome šta treba raditi sada, ali i u godinama pred nama, kako bismo unaprijedi­li energetski sektor, a to znači potpunosig­urnosnabdi­jevanjepot­rošača. Pratećinje­govrad,direktorse­kretarijat­a Energetske zajednice Evropske unije Artur Lorkowski u Trebinju se uvjerio da država i entiteti iskazuju interes za postizanje ciljeva koje ova zajednica promoviše u oblasti energetike.

Samit u Trebinju se potvrdio kao važno mjesto stvaranja i provjere novih ideja o tome šta treba raditi sada, ali i u godinama pred nama

 ?? ??
 ?? / Srna ?? Učestvoval­o je oko 700 predstavni­ka energetske struke
/ Srna Učestvoval­o je oko 700 predstavni­ka energetske struke

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina