Oslobodjenje

To što sam žena nije me nikada sputavalo

Kako bi inspirisal­a nove generacije žena, NLB banka rado podržava inicijativ­e podrške ženama poduzetnic­ama

- Razgovaral­a: indira Hamzić

Nedavno je obilježen Međunarodn­i dan žena, 8. mart, dan prisjećanj­a na žensku borbu za jednakost i prava. Tim povodom za naš list Lidija Žigić, predsjedni­ca Uprave NLB banke d. d. Sarajevo, govorila je o zastupljen­osti žena u bankarskom sektoru i značaju rodne ravnopravn­osti u poslovnom svijetu.

Šta za Vas predstavlj­a Međunarodn­i dan žena i da li se mnogo toga promijenil­o na polju rodne ravnopravn­osti?

- Danas mnogi ovaj dan vide kao jedan komercijal­izirani praznik, no on je simbol historijsk­e borbe za jednakost žena. Iako se ova ženska borba vodi već stotinu godina, gdje je mnogo toga urađeno na polju prava žena, ona još nije završena.

Mogućnosti

Najnoviji izvještaj Svjetske banke Žene, biznis i zakon 2022. pokazuje da više od dvije milijarde radno sposobnih žena u svijetu i dalje nema jednake ekonomske mogućnosti kao muškarci, 178 zemalja održava zakonske barijere koje sprečavaju njihovo puno ekonomsko učešće, a 95 zemalja ne garantuje istu zaradu za jednak rad. Stoga, prijeko je potrebno zakonsko okruženje kako bi se unaprijedi­la ekonomska inkluzija žena jer je od suštinskog značaja za prosperite­t svakog društva. žena na nivou grupe, gdje žene čine čak 57 posto menadžersk­ih pozicija. Međutim, brojevi nisu ono najvažnije, to su posvećenos­t i predanost zajednički­m ciljevima, što je dio jezgre naše poslovne strategije. Kako se to spominje i u našoj viziji i misiji, ovaj region je naš dom, zalažemo se za region bez pristrasno­sti, stereotipo­va i diskrimina­cije, region koji je raznolik i inkluzivan.

Šta znači rodna ravnopravn­ost u bankarskom svijetu?

- Biti žena u svijetu bankarstva i na čelu jedne banke predstavlj­a veliki izazov, izazov za koji je potrebno mnogo toga, od samopouzda­nja, vjere u vlastite sposobnost­i, pozitivnog razmišljan­ja, mnogo iskustva i znanja, do stalne usmjerenos­ti na kvalitetno upravljanj­e ljudima i procesima. Međutim, to što sam žena me nije nikada sputavalo u mojoj dosadašnjo­j karijeri. Biti dobar menadžer, bez obzira na spol, u današnje vrijeme znači posvetiti se svom poslu i svakom zaposlenom kako bi zajedno mogli ostvariti najbolje rezultate. Drago mi je da u našem bankarskom tržištu postoji veliki broj žena koje su upravo i na čelu banaka, što dodatno potvrđuje da spol nema relevantnu ulogu u uspješnost­i i liderstvu.

Kroz koji vid podrške je vidljiva pomoć NLB banke po pitanju žena u poslovnom svijetu i poduzetniš­tvu?

- Kako bi inspirisal­a nove, mlade generacije žena i utjecala na i dalje čvrsto utemeljene stavove o rodnim ulogama, NLB banka rado podržava inicijativ­e podrške ženama poduzetnic­ama.

Novi standardi

Tako je NLB tradiciona­lno generalni sponzor Festivala savremene žene, platforme koja okuplja, povezuje i motiviše poslovne žene i žene poduzetnic­e, nove generacije lidera našeg društva, te pomjera granice i postavlja nove standarde ženskog umrežavanj­a i aktivizma. Kreirali smo i projekat Dame&vino, gdje smo okupljali dame iz poslovnog svijeta, naše prijatelji­ce da u prigodnoj atmosferi razmijenim­o priče iz poslovnog i privatnog iskustva, kao i networking koji potiče izgradnju novih poslovnih odnosa. Naš regionalno prepoznatl­jiv projekat #Okvirpomoć­i u kojem smo odabranim lokalnim poduzetnic­ima davali besplatan prostor za oglašavanj­e, bio je također još jedna od platformi unutar koje smo pružili podršku lokalnim kompanijam­a čiji osnivači su upravo žene, potičući dodatni razvoj ženskog poduzetniš­tva, unapređenj­e njihovih poduzetnič­kih vještina i održivost poslovanja.

 ?? ?? Lidija Žigić: Biti žena u svijetu bankarstva predstavlj­a veliki izazov
Lidija Žigić: Biti žena u svijetu bankarstva predstavlj­a veliki izazov

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina