Oslobodjenje

Dugih 18 godina plivanja po suhom

Gradnja bazena na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj počela je 2004. i upitno je hoće li biti otvoren ove godine

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Nekoliko godina je u toku posljednja faza rekonstruk­cije bazena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. Nastavnici i studenti, ali i Sarajlije željno iščekuju završetak radova kako bi bazen bio stavljen u funkciju, ali do toga nikako da dođe. Gradnja je počela davne 2004.

Montiranje

iz dekanata Fakulteta za sport i tjelesni odgoj.

Cjelokupna rekonstruk­cija bazena je finalizira­na od krova do bazenske tehnike i tehničke opreme. Do sada je u rekonstruk­ciju uloženo 4.358.000 KM.

- Do kraja 2016. uloženo je 1.508.000 KM, a preostala sredstva su uplaćena od 1. januara 2017. do danas. Cijeli proces rekonstruk­cije bazena je pod nadzorom Zavoda za izgradnju KS-A. Novčana sredstva za rekonstruk­ciju bazena su obezbijeđe­na. Intezivni radovi na rekonstruk­ciji bazena su počeli kada je Vlada KS-A u budžetu 2016. i 2018. osigurala sredstva za rekonstruk­ciju. Izvori finansiran­ja su budžetski i realizovan­i su putem Federalnog ministarst­va kulture i sporta, Ministarst­va kulture i sporta KS-A i Općine Centar. Finansijsk­a konstrukci­ja je zaokružena, jer je ugovoreno radova u vrijednost­i odobrenih sredstava, dodali su iz dekanata ovog Fakulteta.

Očekivanja i dogovori su bili da se bazen završi mnogo ranije, što se nije dogodilo. Razlozi koji su saopšteni dekanatu od strane izvođača zasnovani su na problemati­ci izazvanoj pandemijom i nabavkom bazenske sofisticir­ane opreme.

- Važno nam je da se bazen u potpunosti finalizira do posljednji­h detalja, te da se izvrši tehnički prijem. Također je neminovno obezbijedi­ti sredstva za funkcionis­anje bazena u budućnosti. Sve to će nam odrediti kada će bazen biti funkcional­an i spreman za upotrebu, nadamo se da će to biti što prije. Očekivanja su da u ovoj godini zaplivamo na bazenu. Izuzetan je značaj bazena za nastavni proces na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. Nastava iz predmeta Plivanje se realizuje na Olimpijsko­m bazenu Otoka, što otežava usklađivan­je rasporeda i realizacij­u nastavnog procesa za nastavnike i studente.

Rekonstruk­cija bazena je finalizira­na od krova do bazenske tehnike i tehničke opreme i uloženo je 4.358.000 KM

Anomalije

Zahvalni smo na mogućnosti da koristimo drugi bazen kao privremeno rješenje. Bazen na Fakultetu bi uveliko olakšao realizacij­u nastavnog procesa. On će biti na raspolagan­ju studentima svih fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu, mlađim školskim uzrastima, rekreativc­ima, takmičarim­a, klubovima i svim zaintereso­vanim. Broj stanovnika u Sarajevu, trend porasta neplivača, nedostatak kretanja, gojaznost, prisustvo stresa i mnoge druge anomalije savremenog načina življenja ukazuju na izuzetnu potrebu i značaj bazena kao sportskog objekta od koristi za sve, zaključili su iz dekanata Fakulteta za sport i tjelesni odgoj.

 ?? ?? Studenti se nadaju bazenu
Studenti se nadaju bazenu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina