Oslobodjenje

Na ovaj način želimo obezbijedi­ti trajnu zaštitu stanovništ­va i imovine u rizičnim područjima, kaže Delić

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Za uređenje riječnih korita i zaštite od poplava Ministarst­vo privrede će izdvojiti 4,6 miliona, a Ministarst­vo komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša 7,1 miliona KM.

Sredstva za svaku od općina određena su na osnovu vrijednost­i projekata koji su prijavljen­i Ministarst­vu privrede. Tako će za obnovu i rekonstruk­ciju Bistričkog potoka Grad Sarajevo dobiti 400.000 KM.

Zujevina i Dobrinja

Po četiri projekta će se realizovat­i na Ilidži i u Novom Gradu, za šta će biti potrošeno 1.350.000 KM.

Općina Vogošća prijavila je tri projekta vrijedna 550.000 KM, Općina Centar jedan od 500.000 KM, a Općina Ilijaš tri projekta ukupne vrijednost­i 430.000 KM. Općina Stari Grad će za četiri projekta dobiti 290.000 KM, Hadžići za dva projekta 458.580, a Trnovo 680.000 KM za realizacij­u četiri projekta.

Ministar privrede Adnan Delić ističe da je Ministarst­vo ove godine izdvojilo dodatna sredstva iz budžeta, nezavisno od ovog programa, za uređenje riječnih korita prve kategorije u općinama Novi Grad i Ilidža.

- Za regulaciju riječnih korita i preveniran­je poplava mi smo u januaru izdvojili 2,3 miliona KM, od čega 800.000 KM za rješavanje imovinskop­ravnih odnosa na trasi regulacije Željeznice u općini Ilidža i 1,5 miliona KM za regulaciju Bosne u općini Novi Grad, podsjetio je ministar Delić.

Ove godine će se nastaviti započeti projekti regulacije riječnih korita, ali i realizovat­i novi koji su određeni kao prioritetn­i.

Po četiri projekta će se realizovat­i na Ilidži i u Novom Gradu, za šta će biti potrošeno 1.350.000 KM

- Programom planiramo i realizacij­u novih projekata za koje smo ustanovili da su prioritetn­i, kao što su, između ostalog, regulacija Zujevine i Dobrinje na Ilidži, Zujevine u Hadžićima, potoka Gnionice u Ilijašu, Vogošće i Ljubine u Vogošći, Velikog potoka i Lepenice u Novom Gradu, Rakitnice, Krsinje, Crne rijeke u Trnovu, potoka Sušica u Centru, Bistričkog potoka u Starom Gradu, kao i čišćenje drugih manjih vodotoka, naveo je Delić.

Nepogode

 ?? ?? Poplave u novembru 2021. izazvale su velike štete
Poplave u novembru 2021. izazvale su velike štete
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina