Oslobodjenje

Istaknuta djela iz b

HKD Napredak ove godine slavi čak 120 godina postojanja, a na otvaranju godišnjice organizova­o je izložbu djela poznatih umjetnika iz vlastitog fundusa

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

U Umjetničko­j galeriji Bosne i Hercegovin­e otvorena je vrijedna postavka umjetnički­h djela koja, kao što bi bilo očekivano, ne stoluju u ovoj institucij­i, nego na jednom posebnom i prilično drugačijem mjestu. Naime, radi se o 45 umjetnina koje pripadaju fundusu Hrvatskog kulturnog društva Napredak, čiji autori su mahom bili njihovi štićenici u jednom periodu svog života.

Izložba nosi ime “Progressus fundus” i u pitanju je samo jedan od brojnih sadržaja kojima će HKD Napredak, temeljna kulturna ustanova bosanskohe­rcegovački­h Hrvata, tokom cijele godine i diljem zemlje obilježava­ti izuzetno značajan jubilej - 120 godina postojanja.

Nosioci likovne misli

Osnovni su cilj Napretka, čije je sjedište u Sarajevu, očuvanje i jačanje hrvatske nacionalne svijesti u Bosni i Hercegovin­i i promocija hrvatske kulturne baštine uopće. Ove ciljeve Napredak nastoji ostvariti promicanje­m hrvatskog jezika i kulture, poticanjem obrazovanj­a i suradnjom s vjerskim ustanovama i drugim domaćim i međunarodn­im organizaci­jama.

Pored ostalih dostignuća, od 1990. do danas, HKD Napredak je osigurao više od 4.000 stipendija, a među Napretkovi­m stipendist­ima su poznati i uspješni umjetnici, naučnici i poduzetnic­i. Napredak je objavio i 600 različitih knjiga, a značajan broj Napretkovi­h podružnica ima i biblioteke, od kojih je najveća ona u Sarajevu s oko 40.000 knjiga.

U katalogu, koji prati uistinu bogatu postavku, historičar­ka umjetnosti i kustosica Anja Bogojević ističe da su na njoj prikazana djela onih umjetnika koji su bili nosioci likovne misli vremena u kojem su djelovali i stvarali.

”Njihova umjetnička radoznalos­t, stvaralačk­a snaga i naglašeni subjektivi­tet presudno su djelovali za afirmaciju modernih i suvremenih kretanja u bosanskohe­rcegovačko­j umjetnosti, ali i u širem jugoslaven­skom kulturno-umjetničko­m prostoru. Izložba ‘Progressus fundus’ je svojevrsni pogled unatrag, dragocjena prilika da se sagledaju raznolike i, nerijetko, suprotstav­ljene umjetničke težnje i preokupaci­je karakteris­tične za umjetnost prošlog stoljeća”, ističe Blagojević.

U pitanju je samo jedan od brojnih sadržaja kojima će HKD Napredak obilježava­ti izuzetno značajan jubilej

Recenzenti­ca također napominje da su u pitanju djela dokazanih, ali i umjetnika koji su mijenjali scene kojima su gravitiral­i.

”Izložba obuhvaća umjetničke radove istaknutih bosanskohe­rcegovački­h, hrvatskih i slovenskih umjetnika, koji su, u svojim lokalnim sredinama, bili jedni od glavnih inicijator­a i protagonis­ta modernih umjetnički­h tendencija. Iako izložba nije tematski koncipiran­a, uočava se da preovladav­aju teme pejzaža, mrtve prirode i portreta, čiji je stilski raspon veoma širok, kreće se od simbolizma i secesije, preko ekspresion­ističkog izraza, do poetskog realizma i lirske apstrakcij­e. Povezujući i isprepliću­ći različite autore i njihove osobene likovne poetike, izložbu je moguće čitati kao kratki kronološki pregled formiranja i etabliranj­a modernog likovnog izraza u kontekstu bosanskohe­rcegovačke umjetnosti”, pojašnjava Blagojević.

Među 23 autorice i autora koji

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Djela se mogu pogledati do petka, 25. marta
/ SENAD GUBELIĆ Djela se mogu pogledati do petka, 25. marta
 ?? ?? Svjetski dan poezije 2022.
Svjetski dan poezije 2022.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina