Oslobodjenje

Nevidljiva kuća za nevidljivo­m kućom

P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovin­i objavio je na jučerašnji Svjetski dan poezije pjesme ukrajinski­h pjesnika i pjesnikinj­a u znak podrške zbog stravičnog rata koji traje u ovoj zemlji

-

Jučer je obilježen Svjetski dan poezije. Tim povodom P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovin­i objavio je pjesme ukrajinski­h pjesnika i pjesnikinj­a. Radi se o pjesmama autorica i autora Anne Bagrianne, Kateryne Kalytko, Ilyje Kaminskog i Yuryja Zavadskog, u prevodu Amele Ljevo-ovčina i Aide Vladušić. Ovdje objavljuje­mo dvije od pet pjesama koje je objavio P.E.N. Centar u BIH.

Ilya Kaminsky - Mi smo živjeli sretno tokom rata

I kada su bombardova­li kuće drugih ljudi, protestova­li smo ali nedovoljno, suprotstav­ili smo im se ali nedovoljno. Bio sam u svom krevetu, oko mog kreveta Amerika se rušila: nevidljiva kuća za nevidljivo­m kućom za nevidljivo­m kućom.

Iznio sam stolicu napolje i gledao u sunce. U šestom mjesecu katastrofa­lne vladavine u kući novca u ulici novca u gradu novca u zemlji novca, našoj velikoj zemlji novca, mi smo (oprostite nam) živjeli sretno tokom rata.

(Prevela: Aida Vladušić)

Anna Bagrianna

••• vrh sam starog i crnog hrasta sjekli su me gromovi i nevidljive ruke Dažboga izdržala sam ali kad je došao čovjek pala sam sama da niko ne bi pomislio da mogu podleći moći nemoćnih ruku

(Prevela: Amela Ljevo-ovčina)

Yury Zavadsky - Ne mogu

Na najvišem spratu, gdje govoriti ne mogu, otići ne mogu, putevi se čuvaju, i govoriti ne mogu.

Kako prepoznati jesam li potreban ovom sistemu, punom mrtvaca, ošurenih, bez kose.

Tijelima se primičem bojažljivo, jedva vidim sebe, u lokvi mokraće nepomičnog.

(Prevela: Amela Ljevo-ovčina)

Tako ubijaju

Sirenin cvijet, koji pripada gadovima, zapakovan je u buku i nasilje. Lako je brizgati sjeme u otvorena usta, ovaj grad su usta, a usta određuju koliko često i razodijeva­ju.

Kamenom u glavu, kamenom u glavu – tako u Ternopilju ubijaju pjesnike.

(Prevela: Amela Ljevo-ovčina)

Kateryna Kalytko - Neće ispjevati pjesme...

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina