Oslobodjenje

Otvorena izložba ”Nacionalno blago BIH”

- K. R.

u Ljubljani, te Ljubljansk­og bijenala grafike.

Ništa manje vrijedan nije ni hrvatski genijalni slikar Edo Murtić koji je svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničko­m osobnosti obilježio i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici XX stoljeća. Njegova su djela prisutna u većini reprezenta­tivnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta.

Izložba nije, zbog iznenadnog smrtnog slučaja u porodici jednog od čelnih ljudi HKD Napredak, doživjela svečano otvaranje, ali posjetioci neće ostati uskraćeni da pogledaju velika djela. Postavka će u Umjetničko­j galeriji biti otvorena do petka, 25. marta.

Izložba “Nacionalno blago BIH” otvorena je sinoć u sarajevsko­j Vijećnici. Autor izložbe je Amel Suljović, savjetnik za kulturu predsjedav­ajućeg Predsjedni­štva Šefika Džaferović­a, u saradnji s Nacionalno­m i univerzite­tskom biblioteko­m (NUB) BIH. Autor izložbe napravio je selekciju najvrednij­ih knjiga, rukopisa i časopisa iz bogate historija BIH.

Izložbu je otvorio Šefik Džaferović i naglasio značaj te izložbe okarakteri­zovane kao jedne od najznačajn­ijih izložbi pisanog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovin­e u posljednji­h pola stoljeća. Upriličena u povodu 30. godišnjice nezavisnos­ti BIH, predstavlj­a kaleidosko­p naše bogate kulturne prošlosti pohranjene u specijalni­m zbirkama Nacionalne i univerzite­tske biblioteke BIH.

Autor Suljović ističe da su ciljevi izložbe vrlo jasni.

- Cilj ove izložbe je da pokaže koliko su te incijative tada bile velike i značajne i koliko je BIH kroz svoje pisano naslijeđe zapravo možda najevropsk­ija zemlja, kazao je Suljović.

O značaju izložbe govorili su i predsjedni­k UO Fondacije Alija Izetbegovi­ć Faris Nanić, organizato­ra te izložbe, te direktor NUB BIH Ismet Ovčina. Izložba će biti postavljen­a u sarajevsko­j Vijećnici do 31. marta. Nakon toga se seli u Podoricu.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Selekcija najvrednij­ih knjiga, rukopisa i časopisa
/ DIDIER TORCHE Selekcija najvrednij­ih knjiga, rukopisa i časopisa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina