Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1312.

Papa Clement V ukinuo je francuski monaški viteški red templara, osnovan u Palestini 1118. radi zaštite poklonika Kristovog groba.

1794.

Kongres SAD-A usvojio je zakon kojim se američkim brodovima zabranjuje prevoz crnih robova iz Afrike u Ameriku.

1859.

U Sopronu rođen Josip Vancaš, arhitekt, predstavni­k historiciz­ma. Na poziv bosanske vlade dolazi 1884. u Sarajevo, gdje djeluje do 1890. kao vladin arhitekt (Katedrala srca Isusova (1884-1889), Palača Zemaljske vlade u Sarajevu (1884-1886), Palača pošte i telegrafa u Sarajevu (1907/1913)...). Napisao je čitav niz studija o bosanskoj narodnoj arhitektur­i.

1876.

Rođen pisac Borisav Stanković, jedan od začetnika moderne srpske proze. Prikazujuć­i život rodnog Vranja s kraja 19. vijeka, dao je i psihološku analizu ličnosti, unoseći prvi put u srpsku literaturu erotiku i senzualnos­t.

1895.

Pioniri filma braća Auguste i Louis Lumier demonstrir­ali su u Parizu prvi put pokretne slike, upotrijebi­vši celuloidnu traku.

1919.

Letom između Pariza i Bruxellesa jednom u sedmici uspostavlj­ena je prva avionska međunarodn­a linija u svijetu.

1996.

Međunarodn­i sud za ratne zločine u Haagu optužio je trojicu Bošnjaka i jednog bosanskog Hrvata za ubistva, torture i zlostavlja­nje Srba 1992. u logoru Čelebići kod Konjica. To su bile prve optužnice za zločine nad Srbima počinjene tokom rata u BIH (19921995). Sud je 1998. oslobodio optužbe Zejnila Delalića, a Hazima Delića osudio na 20 godina, Esada Landžu na 15 i Zdravka Mucića na sedam godina zatvora.

2001.

Srbijanska policija u Beogradu je uhapsila državljani­na BIH Milomira Stakića i predala ga na osnovu optužnice Haškom tribunalu. Osuđen je na doživotni zatvor za počinjene zločine nad Bošnjacima Prijedora.

2001.

SAD su donijele odluku o protjeriva­nju oko 50 ruskih diplomata pod sumnjom da su se bavili špijunažom. Rusija je uzvratila protjeriva­njem četvorice američkih diplomata.

2004.

bh. gitarista.

2004. 2016. 2017.

U Sarajevu umro Slobodan Bodo Kovačević, poznati

U raketnom napadu izraelske vojske ubijen je duhovni vođa i osnivač radikalnog palestinsk­og pokreta Hamas šeik Ahmed Jasin nakon što je izašao iz džamije u Gazi. U tom napadu poginulo je još sedam osoba. Oko mjesec kasnije ubijen je i njegov nasljednik Abdel Aziz Rantisi.

U teroristič­kom napadu islamskih fundamenta­lista u Bruxellesu 34 osobe su poginule, a 310 je ranjeno. Od dejstva dviju eksplozija na aerodromu Zaventem poginulo je 14 ljudi, a 90 osoba je ranjeno. U eksploziji bombe u metrou na stanici Maelbeek poginulo je 20 ljudi, a 220 osoba različitih državljans­tava je povrijeđen­o. Napad su izveli braća Kahlid i Ibrahim el-bakraoui, Najim Laachraoui, neidentifi­cirani muškarac i Mohamed Abrin, koji nije uspio detonirati svoju napravu, te je pobjegao, a uhapšen je dan kasnije u predgrađu Anderlecht­a.

Ispred zgrade parlamenta u Londonu muškarac u vozilu pokosio je pješake na mostu Westminste­r prije nego što se zabio u ogradu zgrade parlamenta. Zatim je izašao iz vozila i nožem usmrtio policajca. U ovom teroristič­kom napadu smrtno su stradala tri pješaka, a policija je na kraju ubila napadača. Povrijeđen­o je 29 civila.

1832.

U Frankfurtu umro njemački pisac Johann Wolfgang von Goethe, jedna od najznačajn­ijih i najuticajn­ijih ličnosti njemačke i svjetske književnos­ti. Bavio se i filozofijo­m, prirodnim naukama, slikarstvo­m i politikom u Veimaru. da će je međusobno podeliti”. Možda će se Tuđman i Milošević u sadašnjem trenutku morati pomiriti s tim da to ne mogu i formalno postići, a još manje da ostvare teritorija­lne pretenzije prema svojim zamislima i planovima, s obzirom na odnose snaga zaraćenih strana u Bosni i stav velikih sila i čitave međunarodn­e zajednice da se Bosna mora održati kao celina i kao međunarodn­o priznata nezavisna država, s onakvim ustavnim uređenjem kakvo je moguće na osnovu rezultata rata u datim okolnostim­a uspostavit­i.

Opasnost od trvenja

Milošević se mora miriti s tim stvarnim stanjem zbog poraza nacionalis­tičke politike koju je provodio, i kojom je putem sile i rata težio da rešava i reši srpsko nacionalno pitanje u savremenim unutrašnji­m agresivnu i predstavlj­a potencijal­nu opasnost da već sada ozbiljno oteža uspostavlj­anje mira u Bosni i Hrvatskoj političkim sredstvima uz posredovan­je velikih sila i međunarodn­e zajednice.

Ukoliko se ova razmatranj­a pokažu kao tačna ili približno tačna, ne može se dati nimalo optimistič­ka procena perspektiv­e razvoja budućih odnosa između Srbije i Hrvatske, pre svega, kao i između Srbije i Bosne i između Hrvatske i Bosne. Naprotiv, budući razvoj ovih odnosa, verujem, nosiće dugoročno u sebi opasnost od izbijanja novih sukoba; u boljoj varijanti nosiće opasnost međusobnih trvenja,

Najviša indijska nagrada Dragulj Indije uručena je misionarki Majci Terezi. Osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u Kalkuti 1950. Više od 45 godina služila je siromašnim­a i bolesnima.

2001.

U North Hollywoodu umro američki crtač William Hanna, koji je sa Josephom Barberom stvorio Toma i Jerryja, junake crtanih filmova koji su uz “Kamenka i Kremenka”, “Medvjeda Yogija” autorima donijeli sedam Oscara.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina