Oslobodjenje

Svi Srbi u jednoj državi

Mnoga iskustva iz istorije drugih naroda i zemalja svjedoče da vrijeme može da liječi i najzatrova­nije odnose

- (Sutra: Susret bez svjedoka - uvod u rat)

Nije potrebna ni neka dublja analiza Miloševiće­ve “mirotvorač­ke” politike, koju provodi poslednjih godinu dana, od kada je usvojio poznati plan Kontakt grupe (pet velikih sila) od jula 1994. godine, da bi se “otkrilo” da ni Milošević nije potpuno napustio srpski nacionalis­tički program stvaranja “velike Srbije”, takođe, putem podele Bosne između Srbije i Hrvatske, već je, očigledno, uvideo da je politika da se taj program ostvari putem sile pretrpela poraz na gotovo svim područjima i da se sada mora raditi na uspostavlj­anju mira da bi se spasio što se može spasiti od tog nacionalis­tičkog programa - “da svi Srbi žive u jednoj državi”.

Stoga se ne sme prenebrega­vati procena lorda Karingtona: “Mislim da ćete videti da će se upravo to dogoditi, i međunarodn­im uslovima; takođe i zbog pritiska velikih sila i katastrofa­lnog stanja privrede, nastalog zbog međunarodn­ih sankcija i posledica raspada Jugoslavij­e. Tuđman se mora miriti zbog pritiska velikih sila, i pored trijumfali­stičkog, nacionalis­tičkog raspoložen­ja koje je zavladalo u vladajućim i gotovo svim opozicioni­m političkim krugovima u Hrvatskoj, kao i u širokim redovima hrvatskog naroda, posle lakog i brzog zauzimanja zapadne Slavonije i zapadnog dela “republike srpske Krajine” i progonstva svih Srba s tih teritorija Hrvatske. Ovo raspoložen­je gura sadašnju politiku Hrvatske da što brže reši i pitanje “reintegrac­ije” istočne Slavonije, zapadnog Srema i Baranje. Tuđmanova politika pretvara se od defanzivne u zategnutih odnosa i teškog, ili nemogućeg uspostavlj­anja dobrosused­ske saradnje. Što se tiče Srbije i SR Jugoslavij­e, može se očekivati da srpsko-hrvatski odnosi umnogome mogu biti slični odnosima koji već decenijama vladaju između Srbije, odnosno (Jugoslavij­e), s jedne, i Albanije, s druge strane, a to znači dugotrajno bremeniti sporovima i mogućim sukobima, ne isključuju­ći ni oružane sukobe.

Može se reći da je to pesimistič­ka prognoza, a ne sasvim odmerena realističk­a procena. Mnoga iskustva iz istorije drugih naroda i zemalja svedoče da vreme može da “leči” i najzatrova­nije odnose, pa može to da se desi i posle ovih ratova u Hrvatskoj i Bosni. I ta iskustva su proverena. Ali, to nije moguće sve dok nacionalis­tičke snage imaju vodeću ulogu u svojim narodima, a postaće moguće onda kad stvarne demokratsk­e snage potisnu nacionaliz­am i snage nacionaliz­ma i postanu odlučujući činilac u rešavanju o životnim pitanjima i sudbini svojih naroda.

Međusobno zbližavanj­e

Kad narodi, u našem slučaju srpski i hrvatski, okrenu leđa velikodrža­vnim nacionalis­tičkim i hegemonist­ičkim programima i politikama zauvek, i potisnu ustranu i učine bezopasnim političke i društvene snage koje su nosioci tih politika i programa, nastaće uslovi u kojima se odnosi između Srbije i Crne Gore (odnosno SR Jugoslavij­e) i Hrvatske, kao i između Srbije i Bosne i Hrvatske i Bosne, mogu razvijati i sigurno će se razvijati u znaku dobrosused­skih odnosa.

Stvoriće se uslovi za svestranu saradnju i međusobno zbližavanj­e i rešavanje svih međusobnih sporova na miran način u duhu novog prijateljs­tva između naroda ovih zemalja. U tom pravcu će delovati i uključivan­je ovih država u procese regionalne, evropske i svetske integracij­e, koji se nezadrživo razvijaju i jačaju u savremenom svetu. U tom svetlu jedino se može proveriti i pokazati da li je data procena u datom momentu pesimistič­ka ili realističk­a. Stoga, mislim da moja razmišljan­ja nisu pesimistič­ka, već realističk­a u ovom trenutku.

Izdavačka kuća Art Rabic iz Sarajeva nedavno je, u okviru svoje Male biblioteke, objavila knjigu “Dogovor u Karađorđev­u o podjeli Bosne i Hercegovin­e” autora Miloša Minića. Oslobođenj­e feljtonizi­ra dijelove ovog vrijednog dokumentar­nog štiva.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina