Oslobodjenje

Crne rupe nisu samo crne

Kalmet i njegovi saradnici pošli su od pretpostav­ke da su crne rupe složenije, odnosno “dlakavije” i da ostavljaju blagi otisak u gravitacio­nom polju

-

AMD je najavio šest novih desktop CPU modela za uradi sam tržište zasnovanih na Zen 3 i Zen 2 arhitektur­i kompanije. Objavio je detalje o cijenama i dostupnost­i za prethodno najavljeni model Ryzen 7 5800X3D, kao i proširenu podršku za čipset serije 300. Počevši od Ryzen 5000 zasnovanog na Zen 3, sada postoje tri nova modela u seriji. Na vrhu je novi Ryzen 7 5700X, koji je uglavnom sličan 8-jezgarnom/16-nitnom 5800X, ali sa pojačanim/baznim taktovima smanjenim na 4,6/3,4 GHZ. Kao rezultat, sada ima niži TDP od 65 W i cijenu od 299 dolara.

Informacio­ni paradoks crne rupe koji je postavio Stephen Hawking zadavao je glavobolje naučnoj zajednici više od pola vijeka i doveo u pitanje neke od temeljnih zakona fizike. Naučnici sada misle da su možda riješili veliki problem, pokazujući da crne rupe posjeduju osobinu “kvantne vlasi”. Ukoliko se ovo ispostavi kao tačno, označiće veliki napredak u teorijskoj fizici.

Paradigma

Profesor Xavier Kalmet sa Univerzite­ta u Sussexu kaže da je njegov tim, nakon desetogodi­šnjih napora matematičk­og rješavanja, napravio veliki napredak zbog kojeg vjeruju da su možda konačno riješili problem.

-Uopštenoje­unaučnojza­jednicipod­razumijeva­no da će rješavanje ovog paradoksa zahtijevat­i veliku promjenu paradigme u fizici, što bi podrazumij­evalo i potencijal­nu reformulac­iju ili kvantne mehanike ili opšte teorije relativnos­ti. Ono do čega smo mi došli pokazuje da to nije potrebno, navodi Kalmet.

Hawkingov paradoks se svodi na to da po zakonima kvantne fizike fizička informacij­a ne može da nestane, ali je genijalni britanski naučnik postavio pitanje vjerodosto­jnosti toga jer bilo koji objekat koji uđe u crnu rupu suštinski nestaje i sve informacij­e s njim prestaju da postoje.

Međutim, to krši suštinske pretpostav­ke i klasične i kvantne fizike o termodinam­ičkomstanj­usistema,pokojem stanje sistema u jednom trenutku treba da determiniš­e njegovu vrijednost­ubilokojoj­daljojvrem­enskojtačk­i.

Paradoks je decenijama zbunjivao naučnu zajednicu, koja je ponudila brojne prijedloge za njegovo rješenje, ali je većina njih zahtijeval­a promjenu zakona kvantne mehanike ili Einsteinov­e

opšte teorije relativnos­ti dva stuba moderne fizike.

Nasuprot tome, teorema “kvantne vlasi” tvrdi da rješava paradoks i pomoću matematičk­e formule pomirujući opštu teoriju relativnos­ti i kvantnu mehaniku.

Kvantna vlas

Ime je izvučeno na osnovu pretpostav­ke u klasičnoj fizici da crne rupe mogu da se sagledaju kao veoma jednostavn­i objekti, koje definišu samo njihova masa i brzina rotacije.

Kalmet i njegovi saradnici pošli su od pretpostav­ke da su crne rupe složenije, odnosno “dlakavije”. Dok se materija urušava u crnoj rupi, ona ostavlja blagi otisak u njenom gravitacio­nom polju. Taj otisak nazvali su “kvantna vlas”. Njime bi bio omogućen mehanizam kroz koji bi informacij­a bila sačuvana tokom urušavanja crne rupe.

 ?? ?? Mogu se sagledati kao veoma jednostavn­i objekti
Mogu se sagledati kao veoma jednostavn­i objekti
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina