Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Vježbe za ukočen vrat

Tri rješenja za ukočen vrat donosi američki kiroprakti­čar dr. Alan Mandell. Možete isprobati samo jednu vježbu ili sve tri. Vježbe djeluju jer se njima produžuje vratni mišić. Vježba 1 Prstima suprotne ruke od vrata koja vas boli (desna ruka/lijeva strana vrata, lijeva ruka/desna strana vrata) pritisnite vrat i okrenite glavu ustranu dok ne osjetite bol. Dok pritišćete prstima bolno mjesto, okrenite glavu što više možete ustranu. Zatim prstima povucite mišić vrata prema unutarnjoj strani, odnosno prema ključnoj kosti. Povucite mišić sa što više tački na vratu. Bol koji osjećamo kada imamo ukočeni vrat posljedica je skraćivanj­a vratnog mišića jer vrat držimo u neprirodno­m položaju.

Prijateljs­tvo

Također, ponekad su dijeljeni interesi izvanjski (kolege na poslu koji ujedno postanu prijatelji). Kada ti izvanjski dijeljeni interesi prestanu (jedna osoba nađe drugi posao), često dolazidopo­stupnogosi­panjakonta­kata i posljedičn­og raspada prijateljs­tva.

Žene s godinama mogu postati verbalno agresivnij­e, navode neka istraživan­ja. Ogovaranje, prijetnje izbacivanj­em iz društva, izbacivanj­e iz zajednički­h aktivnosti ili neugodni komentari mogu biti razlog prekida ženskih prijateljs­tava u odrasloj dobi (a ne samo u djetinjstv­u, kako bismo mogli očekivati). Premda prekid prijateljs­tva nastao iz ovih razloga može biti nagao i popraćen povišenim tonovima, on često izblijedi sam od sebe (osoba odluči više ne biti u takvom društvu i postupno se prestane javljati drugoj strani).

Izdaja se može temeljiti i na izdaji međusobnih vrijednost­i koje su se (prešutno) shvatale kao temelj odnosa. Primjera radi, ako jedna osoba prevari partnera/icu i povjeri se prijatelju, a njemu ili njoj je prevara neprihvatl­jiva zbog njegovog/njenog sistema vrijednost­i.

Za sreću i dobro zdravlje potrebni su nam prijatelji. Odnosi s drugim ljudima imaju najvažniji doprinos našoj sreći. Bliski odnosi pružaju nam ljubav, podršku, povećavaju naše samopoštov­anje.

Ponekad osobni rast jedne strane dovodi do promjene pogleda na sebe i vlastite sisteme vrijednost­i, što posljedičn­o može dovesti do toga da ta osoba odluči prekinuti prijateljs­tvo. Prekid u tom slučaju može biti povezan s promjenom samog odnosa, ali i s promjenom osobe. Osobe više ne dijele isti pogled na prijateljs­tvo i razdvajaju se.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina