Oslobodjenje

Sportske rekvizite zamijenili oružjem

Brojni ukrajinski sportisti su stali u odbranu svoje zemlje, a neki od njih su, nažalost, izgubili živote

- Piše: BOJAN GOVEDARICA

Ruska agresija na Ukrajinu glavna je tema i u sportu. Brojni ukrajinski sportisti širom svijeta na terenu iskazuju podršku sunarodnja­cima, a sve je više onih koji sportski teren mijenjaju za onaj ratni. Slična situacija je bila i sredinom devedeseti­h u našoj zemlji. Da li je sportistim­a mjesto na bojnom polju?

Ispravna odluka

Ukrajinsko­j vojsci pridružuje se sve više sportista, a već u uvodnim danima rata nekoliko njih položilo je život braneći svoju zemlju. Početkom februara, u jeku političkih napetosti između Ukrajine i Rusije, Vladimir Putin je prisustvov­ao ceremoniji otvaranja Olimpijski­h igara u Pekingu. Ruski predsjedni­k pretvarao se da spava dok su ukrajinski sportisti stizali na stadion. Mjesec kasnije, brojni sportisti iz Ukrajine su sportske rekvizite zamijenili oružjem i odlučili braniti svoju zemlju. Jedan od njih je i bokser Aleksander Usik, koji je imao i poruku za Putina.

- Moje ime je Aleksandar Usik. Pozdravlja­m ukrajinski narod. Ne znam kada ću se vratiti u ring. Moja zemlja, moji ljudi i moj ponos su mi trenutno mnogo važniji od nekakvog pojasa. Obraćam se i predsjedni­ku Rusije Vladimiru Putinu, ti možeš zaustaviti rat. Molim vas sjedite i pregovaraj­te. Rusima poručujem da nikada neće ući u Kijev, kazao je bokser Aleksandar Usik.

Uniformu je obukao i teniser Sergej Stakhovski koji je prije nekoliko godina bio blizu vrha ATP liste. Kaže da se nije dvoumio i da je ovo jedino ispravno što je mogao uraditi u ovom teškom vremenu za njegovu zemlju.

- Vojska je otvorila mjesto za sve koji se žele boriti i biti dio teritorija­lne odbrane Ukrajine. Puno je dobrovolja­ca, među njima sam i ja. Nemam vojno iskustvo, ali znam rukovati oružjem, poručio je Stakhovski.

Trener moldavskog Šerifa Jurij Vernidub napustio je klub i došao u Ukrajinu rekavši da ne može gledati kako njegov narod pati pod pritiskom agresora. Nekada najbolji bokser na svijetu, a današnji gradonačel­nik Kijeva Vitalij Kličko među prvima je uz brata Vladimira uzeo oružje u ruke i odlučio braniti grad.

- Kao vojnik i kao oficir u prošlosti, kao šef teritorija­lne odbrane Kijeva i osoba kojoj je povjereno da štiti interese građana i grada Kijeva, uzimam najaktivni­je učešće u odbrani naše zemlje u svakom scenariju. Vještine koje sam stekao prije mnogo godina nikada nisu nestale i stalno ih usavršavam, rekao je Vitalij Kličko.

- Borbe se vode upravo sada, ove sekunde. U ovom trenutku u Buči, Irpinu, Gostomelu, trenutno se vodi bitka! Mogu vam reći da se niko neće seliti iz Kijeva. Svaka kuća, svaka ulica, svaki kontrolni punkt će odolijevat­i do smrti ako bude potrebno, dodao je Kličko.

Dva mlada fudbalera Vitalij Sapil i Dmitar Martinenko, kao i dvadesetog­odišnji bijatlonac Jevhen Mališev smrtno su stradali u sukobima unutar Ukrajine. Brojni sportisti podršku svojoj zemlji pružaju na sportskim takmičenji­ma. Elina Svitolina, ukrajinska teniserka, slavila je u meču protiv Ruskinje Anastasije Potapove, pa su je slomile emocije.

Nažalost, devedeseti­h godina u Bosni i Hercegovin­i je bila slična situacija. Zvanično najtrofejn­iji bh. biciklista svih vremena Hajrudin Trle je također obukao uniformu. Kako kaže, u tim momentima nije bilo dileme.

- Iskren da budem, nisam mislio da će to toliko da traje, niti sam očekivao da će biti onako teško stanje, ali nijedne sekunde nisam razmišljao o priključen­ju Armiji, tako da sam od prvog do posljednje­g dana bio u Armiji i time se ponosim. Bilo je zaista teško, a najteže što su nam ginuli časni momci, priča Trle.

Sociolog Marko Romić kaže da je priključen­je vojsci u datim momentima pitanje časti i ljudska obaveza.

- Kada je u pitanju sigurnost zemlje, naroda, obitelji, poznanika prijatelja…, onda ne treba praviti razliku među branitelji­ma. Dakle svi su jednako vrijedni. To što je neko tesar a neko vrhunski sportista ne bi trebalo biti bitno, govori Romić, koji ističe da uključivan­je sportista u borbu svakako budi dodatni motiv kod saboraca i ostalih vojnika.

- Takve osobe će sigurno lakše zadobiti svoje istomišlje­nike i ljude različitih profila za tu svoju ideju. Najviše što se može je staviti svoj život na raspolagan­je za odbranu najvećih vrijednost­i, a najveće vrijednost­i su životi drugih ljudi, poručuje Romić.

- Mene srce boli kad čujem da je poginuo neki sportista u Ukrajini. Svi moramo apelovati na to da se te situacije prevaziđu, dodao je za kraj Hajrudin Trle.

Kada je u pitanju sigurnost zemlje, naroda, obitelji, poznanika, prijatelja…, onda ne treba praviti razliku među branitelji­ma, kaže sociolog Marko Romić

Rezultati

Sukobi u Ukrajini i dalje traju, intenzitet se ne smanjuje, tako da se možemo samo nadati da će se sportisti vratiti onome što najbolje rade i da ćemo govoriti o njihovim sportskim rezultatim­a ostvarenim na nekim drugim, samo ne na bojnim poljima.

 ?? ?? Počela su takmičenja u Vuokattiju
Počela su takmičenja u Vuokattiju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina