Oslobodjenje

Zajc pobjednik u Oberstdorf­u

Do drugog trijumfa u karijeri na ovoj letaonici Slovenac je stigao letom od 232 metra u drugoj seriji, nakon što je u prvoj bio sedmi

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ J. T. J. T.

Najjača košarkaška liga na svijetu NBA polako se bliži završetku regularnog dijela sezone, a ekipe se bore za što bolje mjesto u play-offu ili sam plasman u završnicu.

Utah Jazz je još bez Mostarca Bojana Bogdanović­a, ali i dalje pobjeđuju. U gostima protiv New York Knicksa bez problema su došli do 108:93. Donovan Mitchell je bio najbolji kod Jazzera s 36 poena i osam skokova, dok je u redovima Knicksa RJ Barrett bio prvo ime s 24 poena i sedam skokova.

Golden State Warriorsi su bez Stephena Curryja poraženi pred svojim navijačima od San Antonio Spursa sa 108:110. Kod domaćih Klay Thompson je ubacio 24 poena, Jordan Poole 28, ali pobjeda je pripala Spursima poenima Keldona Johnsona u zadnjoj sekundi.

Phoenix Sunsi su u produžetku dobili Sacramento Kingse sa 127:124 u utakmici u kojoj su Kingsi većinom vodili, ali na kraju je najbolja ekipa lige došla do produžetka i petog trijumfa zaredom. Kod Sunsa 31 poen postigao je Devin Booker, a 28 na drugoj strani Davion Mitchell.

Philadelph­ia je podbacila na svom parketu protiv Toronto

Slovenac Timi Zajc pobjednik je drugog takmičenja u skijaškim letovima u njemačkom Oberstdorf­u koje je bodovano za Svjetski kup, a do svog drugog trijumfa u karijeri na ovoj letaonici stigao je letom od 232 metra u drugoj seriji, nakon što je u prvoj bio sedmi. U promjenjiv­im uslovima Zajc se najbolje snašao

Raptorsa i upisala je poraz 93:88. Očekivalo se više od Sixersa, međutim, nisu odigrali dobru utakmicu, odbrana gostiju limitirala i došao do druge pobjede u Svjetskom kupu u karijeri s ukupnim zbirom od 407,9 bodova.

Drugi je bio Poljak Piotr Žyla (401,1) koji je vodio nakon prve serije, a treće mjesto je osvojio Austrijana­c Stefan Kraft, pobjednik subotnjeg natjecanja. U borbi za veliki Kristalni globus Japanac Ryoyu ih je nakon prve četvrtine, u kojoj je Philadelph­ia ubacila 37 poena. U naredne tri je ubacila ukupno 51 poen.

Pascal Siakam ubacio je 26 poena uz deset skokova, dok je Precious Achiuwa dodao 21 poen. Kod Sixersa Embiid je ostao na 21 poenu i bio najefikasn­iji.

Podbacili su Denver Nuggetsi, koji su odigrali dosta lošu utakmicu protiv Boston Celticsa. Već na poluvremen­u zaostajali su više od 20 poena razlike i u nastavku susreta Boston je rutinski održavao prednost.

Kao i obično, kod Bostona su najbolji bili Jayson Tatum i Jaylen Brown, koji su ubacili po 30 poena, a na drugoj strani nije bio dovoljan još jedan sjajan učinak Nikole Jokića, 23 poena i osam skokova.

Rezultati NBA lige: Philadelph­ia 76ers - Toronto Raptors 88:93, Denver Nuggets - Boston Celtics 104:124, New York Knicks - Utah Jazz 93:108, Atlanta Hawks - New Orleans Pelicans 112:117, Orlando Magic - Oklahoma City Thunder 90:85, Houston Rockets - Memphis Grizzlies 98:122, Indiana Pacers - Portland Trail Blazers 129:98, Golden State Warriors - San Antonio Spurs 108:110, Sacramento Kings - Phoenix Suns 124:127 (produžetak).

Kobayashi još je malo povećao prednost pred Nijemcem Karlom Geigerom iako je bio tek šesti, ali je domaći letač ostao još tri mjesta niže. Uoči posljednja dva takmičenja u Svjetskom kupu, koja će također biti održana na letaonici u slovenskoj Planici, Kobayashi ima 1.544 boda, a Geiger 1.478.

Posljednje vijesti

Zemljotres jačine 2,8

stepena po Richteru pogodio je područje zapadno i sjeverozap­adno od Trebinja, a osjetio se i u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Epicentar je bio 13 kilometara od Trebinja.

Deset ljudi upucano

je na zabavi u gradu Dallasu u američkoj saveznoj državi Texas, a još nekoliko drugih je povrijeđen­o dok su pokušavali da pobjegnu. Kako se navodi u saopštenju policije, jedna osoba je u teškom stanju.

Snažna detonacija dogodila

se u fabrici eksploziva u grčkoj oblasti Itea i uništila veći dio tog objekta, a prema prvim izvještaji­ma, tri osobe se vode kao nestale.

Rekord Duplantisa

U posljednje­m skoku posljednje discipline Svjetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu švedski atletičar Armand Duplantis (22) postavio je novi svjetski rekord u skoku s motkom preskočivš­i 6,20 metara. Duplantis je prije samo dvije sedmice na dvoranskom mitingu u Beogradu u trećem pokušaju preskočio 6,19 metara popravivši za jedan centimetar svoj svjetski rekord iz februara 2020. Ovoga puta u beogradsko­j Štark areni je iz trećeg pokušaja preskočio 6.20. Šveđanin drži i najbolji rezultat na otvorenom kada je 2020. u Rimu preskočio 6,15 metara. Srebrnu medalju osvojio je Brazilac Thiago Braz sa 5,95, a bronzu Amerikanac Christophe­r Nilsen sa 5.90 metara. Dodajmo i to da je Venecuelan­ka Yulimar Rojas osvojila treći uzastopni naslov svjetske dvoranske prvakinje u troskoku postavivši svjetski rekord sa skokom od 15.74 m.

Golden State Warriorsi su bez Stephena Curryja poraženi od San Antonio Spursa sa 108:110

 ?? /EPA ?? Devin Booker je odigrao još jedan odličan meč za Phoenix
/EPA Devin Booker je odigrao još jedan odličan meč za Phoenix
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina