Oslobodjenje

Pobjeda po cijenu Rusije Kanabisovo ulje u BIH je na čekanju Komisija za sprečavanj­e zloupotreb­e droga nije se sastala godinu i to je ključni problem

Za napredak ultradesni­ce u Srbiji najodgovor­niji je Vučić

- Piše: Matea Jerković Piše: Merima Babić

Aleksandar Popov, direktor novosadsko­g Centra za regionaliz­am, za naš list kaže da je “Vučić izjavio da je Srbija otišla jako udesno, ali nije rekao da je on za to najveći krivac”. Mišljenja je da je važno da Srbija ubuduće ne podupire Dodika, koji je jedan od ključnih destabiliz­irajućih faktora u BIH.

- Dodik dobija ozbiljna upozorenja sa Zapada da je prešao poslednju crvenu liniju, koju je pomerao zahvaljuju­ći pasivnosti Zapada, kaže Popov, uvjeren da će, zbog Ukrajine, Zapad biti energičan u konkretnim sankcijama za one koji pokušavaju da destabiliz­iraju region.

Žarko Korać, srbijanski psiholog i političar, ističe da će ultradesni­čarske stranke “služiti Vučiću isto kako je Šešelj služio Miloševiću kao strašilo”.

- Sada može Vučić, kao svojevreme­no Milošević, da kaže: “Ako nećete mene, ima još gore, imate Obradovića, Milicu tzv. zavetnicu”, kaže Korać.

U liječenju teških oboljenja mnogi Bosanci i Hercegovci, a njih je iz godine u godinu sve više, posežu i za korištenje­m ulja kanabisa kako bi im bar malo ublažilo tegobe. Kod nas njegova upotreba u medicinske svrhe ni nakon nekoliko godina od iniciranja ovog prijedloga u državnom parlamentu nije zakonski regulisana. Doduše, u Republici Srpskoj takva mogućnost nabavke za liječenje i postoji, dok u Federaciji BIH ne.

Zastupnik u Parlamenta­rnoj skupštini BIH Saša Magazinovi­ć, koji godinama inicira legalizaci­ju ulja kanabisa u medicinske svrhe, naglašava za Oslobođenj­e kako se Komisija za sprečavanj­e zloupotreb­e droga nije sastala godinu i tu je ključni problem.

- Nakon što sam u maju prošle godine razgovarao sa predsjedav­ajućim Vijeća ministara BIH, on je reagovao brzo i čini mi se da je bila telefonska sjednica na kojoj je utvrđen sastav Komisije. Međutim, od tada do danas nije se desila sjednica Komisije, kazao je Magazinovi­ć, naglašavaj­ući da je ona vrlo važan faktor za korak naprijed u legalizaci­ji kako bi zakon mogao doći na Vijeće ministara BIH, a potom i na državni parlament.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina