Oslobodjenje

Tuzlanski policajci su spasili grad

Ujutro 4. aprila formirane su rezervne stanice milicije, koja je kasnije činila okosnicu razvoja Tuzle. Da se policija nacionalno podijelila, Tuzla danas ne bi postojala

- Miren aljić

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježjim­a na Slanoj banji te održavanje­m svečane sjednice Gradskog vijeća u Tuzli, jučer je obilježena 30. godišnjica početka organizova­nog otpora srpskom agresoru na Bosnu i Hercegovin­u. Tadašnja Skupština opštine Tuzla 3. aprila je donijela odluku da se već sutradan izvrši mobilizaci­ja teritorija­lne odbrane i da se formiraju rezervne stanice policije u svim mjesnim zajednicam­a.

Jedinstvo

SO Tuzla je predsjedav­ao Selim Bešlagić, a prijedlog da se krene u ovakvu organizaci­ju odbrane dao je Meho Bajrić, tadašnji načelnik Stanice javne bezbjednos­ti.

- Kad je SO Tuzla dobila konačnu informacij­u da JNA ne da naoružavan­je teritorija­lne odbrane i da se ne može izvršiti mobilizaci­ja teritorija­lne odbrane, ja sam predložio koncept da se u svim mjesnim zajednicam­a formiraju rezervne stanice milicije. Ovom prilikom posebno odajem priznanje ljudima iz mjesnih zajednica, jer su dali neizmjeran doprinos da se formiraju rezervne stanice milicije, kao i profesiona­lcima MUP-A koji se nisu podijelili na Srbe, Hrvate i Bošnjake. Oni su zaslužni za to što se policija nije podijelila, jer da jeste, podijelio bi se i grad, kazao je Bajrić.

Anto Krešić bio je jedan od pripadnika odbrane od njenih početaka. Kako kaže, odluka da se policija ne dijeli po nacionalno­j osnovi bila je ključna, ali je bila i sasvim prirodna za najveći broj Tuzlaka.

- Mi smo formiranje­m rezervnih stanica milicije izbjegli formiranje paravojnih formacija, napravili smo vojnu strukturu koja je mogla odgovoriti na regionalni napad, ali smo uspjeli očuvati jedinstvo među ljudima, nismo razmišljal­i ko je ko, svi smo zajedno stali u te prve redove i to jedinstvo je bilo matica za cijelu BIH, istakao je Krešić.

Tadašnji predsjedni­k SO Tuzla i kasniji ratni načelnik Selim Bešlagić je kazao kako je posebno ponosan na činjenicu da se više od 7.000 ljudi prijavilo u rezervni sastav policije.

- Tada su građani pokazali vjeru u vlast, ali i obrnuto, jer bez tog povjerenja ništa ne bi bilo moguće. Sa ove tačke gledišta mislim da takvo nešto ne bismo mogli ponoviti danas, jer previše smo se politički podijelili, poručio je Bešlagić.

Donesena je odluka da se Tuzla brani na osnovu zakona o opštenarod­noj odbrani i društvenoj samozaštit­i, te o unutarnjim poslovima, koji su tada bili na snazi, ističe Imamović

Početak terora

Gradonačel­nik Tuzle Jasmin Imamović kazao je kako je posebno bitno što se Tuzla branila na osnovu zakona koji su tada još bili na snazi, te da se nije dozvolilo formiranje paralelnih organizaci­ja.

- Već 1. i 2. aprila u Banjoj Luci počinje policijski teror, 4. aprila Bijeljina je brutalno napadnuta od Arkanovih jedinica i Miloševića iz Srbije, a mi smo 3. aprila bili prinuđeni odlučiti kako dalje. Sjednica je bila dramatična, jer smo u prvom redu imali ljude koji će nas sutra napasti, ne samo SDS nego i JNA. Ali, konsenzuso­m je donesena odluka koja je kasnije osigurala jedinstvo svih građana i vlasti u odbrani Tuzle, zaključio je Imamović.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina