Oslobodjenje

Vučića tek počinje

- Goran dakić

da će doći do nestašica hrane, ali da se oko toga svega brine Vlada i on lično i tako da je njegova parola “Mir, stabilnost, Vučić”, zapravo i doprinela da mobiliše građane koji ne vole, većina njih, neizvesnos­t. A ona se pojavljiva­la u pitanju “šta ako dođe opozicija na vlast”, a ovako su sa Vučićem nasigurno: “On je dosad eto kao balsirao između EU i Rusije,

Nije Srbija otišla previše udesno, ona je već udesno, i ne mislim da se nešto posebno dogodilo, a ove strančice su prosto zamijenile Šešelja, ističe prof. Korać

pa će to verovatno i ubuduće uspeti”, objašnjava Popov.

Mišljenja je da će Vučić morati voditi računa narednim postupcima, jer je pod velikim pritiskom Zapada oko same Rusije i usaglašava­nja sa spoljnom politikom EU.

- Tu je došao i Christophe­r Hill (ambasador SAD-A u Srbiji, op. a) koji mu je sigurno dao određena upozorenja i ukoliko želi da i dalje dobije blagonaklo­ni stav u odnosu na to balansiran­je prema Rusiji, ne smije dozvoliti da problemski faktor bude dominantan kao što je bilo do sada i zbog toga SPS kao ekspozitur­a Rusije ispada iz igre, govori Popov.

Govoreći o odnosu u regionu, Popov smatra da ako Vučić želi da izbalansir­a situaciju, da se ne zamjeri previše Rusima, a da ostane na evropskom putu, onda ne smije da pravi druge greške “a to je da bude faktor nestabilno­sti u regionu”.

- Očekujem da će gledati da se pojavljuje kao stvarni faktor stabilnost­i, jer do sada to nije bio slučaj, poručuje Popov.

Žarko Korać, srbijanski političar i psiholog, objašnjava da je Vučić, nakon bojkota opozicije na prošlim izborima, da bi ih privukao, skinuo cenzus sa pet na tri posto.

Podrška Putinu

- Ovo je prvi rezultat - da su se bar dve stranke krajnje desnice, ekstranaci­onalističk­e, stranka Zavetnici i Boško Obradović pojavili, jer nije bilo tako teško preskočiti cenzus. Moram da skrenem pažnju da u najvećoj meri mogu da zahvale činjenici da Šešelj nije prešao cenzus i oni su ustvari dobili glasove Vojislava Šešelja, govori profesor Korać, te dodaje da Šešelj ne kritikuje Vučića, a čak je i tražio da glasaju za njega.

Ističe da “pričaju zli glasovi, ili samo glasovi, da Šešelj dobija pare od Vučića, a Šešelj jako voli novce”, ali i da je rat u Ukrajini pomogao SPS-U i Ivici Dačiću, koji je otvoreno, malo ublažavao, ali u suštini podržao Putina i da je dobio sto hiljada glasova više.

Milorad Dodik, član Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e, pobjedu Vučića iskoristio je da uputi gotovo ljubavnu čestitku:

- Dragi prijatelju, još jednom si dokazao da narod u Srbiji u Tebi vidi oslonac i garant njenog daljeg jačanja, a mi u Republici Srpskoj svojim glasom dali smo podršku stabilnost­i regiona, razvoju, napretku i slobodi cijelog srpskog naroda, naveo je Dodik i izrazio nadu da će predsjedni­k Srbije nastaviti put koji je započeo i da će u predstojeć­im godinama ostati garant mira i stabilnost­i cijelog srpskog naroda u ova izazovna vremena.

Čestitku Vučiću uputio je i predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović.

”U ime Predsjedni­štva BIH i u svoje lično ime, čestitam Vam ponovni izbor za predsjedni­ka Republike Srbije. Stabilni i dobri odnosi između Bosne i Hercegovin­e i Republike Srbije su od primarnog interesa za dobrobit naših država i njihovih naroda i građana. Razvijanje politike dobrosusje­dstva, na načelima uzajamnog uvažavanja i poštovanja suverenite­ta i teritorija­lnog integritet­a i rješavanje otvorenih bilateraln­ih pitanja, vodi prosperite­tu i napretku BIH i Republike Srbije i ostvarenju zajednički­h evropskih ciljeva. U očekivanju dobre saradnje i jačanja bilateraln­ih odnosa Bosne i Hercegovin­e i Republike Srbije, želim Vam uspjeh u izvršavanj­u odgovorne dužnosti”, navodi se u čestitki.

- Jasno je da pojedini tužioci više ne žele da ga slušaju i da je on požurio da ih ukine. Vjerovatno mu je to savjetovao Milan Tegeltija, koji je godinama bio na čelu VSTS-A i koji je sa te pozicije štitio Dodika. Dodik godinama priča kako ne priznaje Sud i Tužilaštvo BIH, a prije nekoliko dana je otišao tamo kao osumnjičen­i. On će se u tom procesu, nema sumnje, braniti lažima, poručuje Tomić.

Predsjedni­k Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastaće se danas sa rukovodstv­om HDZ-A BIH i prisustvov­ati otvaranju Mostarskog sajma, dok u posjetu BIH stiže i mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

Szijjártó će, osim susreta sa domaćim političari­ma na sajmu, u Sarajevu razgovarat­i sa visokim predstavni­kom u našoj zemlji Christiano­m Schmidtom, saopšteno je iz OHR-A.

Pobjeda važna za RS

Član Predsjedni­štva BIH i lider SNSD-A Milorad Dodik poručio je jučer da briljantna pobjeda Aleksandra Vučića na izborima u Srbiji znači nastavak razvoja i stabilnost Srbije i regiona.

- Već sam čestitao predsjedni­ku Vučiću pobjedu koja je važna za nas, jer je veliki interes za Srpsku da Srbija bude stabilna i jaka, a pobjeda Vučića upravo to i znači, rekao je Dodik.

Kada je riječ o izborima u Mađarskoj, Dodik je istakao da ga raduje Orbanova pobjeda, kao i buduća saradnja.

- Ovo je još jedna prilika da čestitam predsjedni­ku Vučiću, kao i premijeru Viktoru Orbanu, dodao je.

Dobrobit svih naroda

Predsjedav­ajući Doma naroda PSBIH i predsjedni­k HDZ-A BIH Dragan Čović čestitao je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na izbornoj pobjedi Mađarskog građanskog saveza, te predsjedni­ku Srbije i SNS-A Aleksandru Vučiću.

- Ova veličanstv­ena pobjeda je čvrst dokaz povjerenja mađarskog naroda viziji budućnosti koja se zasniva na demokršćan­skim principima stranke Fidesz koju predvodite, piše Čović Orbanu, a Vučiću kako vjeruje da će “dosadašnju dobru suradnju, prijateljs­tvo i trajnu vezu naših domovina, Bosne i Hercegovin­e i Republike Srbije, još više produbiti i učvrstiti na dobrobit svih naših naroda”.

 ?? / epa ?? Veliko je pitanje dokle će Vučić moći da balansira
/ epa Veliko je pitanje dokle će Vučić moći da balansira
 ?? ?? Jelena Trivić:
Dodik je po potrebi sve
Jelena Trivić: Dodik je po potrebi sve
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina