Oslobodjenje

Raniti lažima

-

ona može da je i eliminiše. Ako Dodik bude tako tražio, parlament će glasati i da magarci hodaju naopako, istakla je Cenić.

Poslanik SDS-A u NSRS-U Nebojša Vukanović smatra kako Dodik želi da ima sve pod kontrolom, pa tako i pravosuđe. Ako se, dodaje Vukanović, pojavi bar jedan slobodan tužilac ili sudija, to bi za Dodika predstavlj­alo veliku opasnost.

- Pojavila se panika u Dodikovim redovima nakon što su smijenjeni Milan Tegeltija i Gordana Tadić. Oni su ga godinama štitili od procesuira­nja. Dodik strahuje od pravne države i čini sve da zastraši sudije i tužioce koje ne drži u šaci. Ne mora da ukine Republičko javno tužilaštvo, jer će pritiskom dobiti sve što poželi. Taj pritisak je više nego očigledan godinama, kaže Vukanović.

Specijalno tužilaštvo je osnovano donošenjem Zakona o suzbijanju organizova­nog i najtežih oblika privrednog kriminala 2006. Izvorno je osnovano kao Posebno odjeljenje za suzbijanje organizova­nog i najtežih oblika privrednog kriminala u Republičko­m tužilaštvu RS-A. Međutim, iste godine je ustanovlje­no kao Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizova­nog i najtežih oblika privrednog kriminala u Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

-Dodikovipo­stupciukaz­ujunatoda bi on najviše volio da ukine institucij­e Republike Srpske. Sada ga najviše žulja pravosuđe, koje je konačno počelo ponešto da radi. Budući da je, zavisno od situacije, Dodik ministar zdravlja, glavni epidemiolo­g, ministar unutrašnji­h poslova, direktor policije, sudija, tužilac, premijer, predsjedni­k i šta sve ne, najbolje bi mu bilo da ukine sve institucij­e i ostavi jednu - predsjedav­ajući

Izvršnogko­mitetamilo­raddodikit­ako legalizuje totalitarn­i režim, govori poslanik PDP-A u NSRS-U Jelena Trivić.

Pojavila se panika u Dodikovim redovima nakon što su smijenjeni Milan Tegeltija i Gordana Tadić, ističe Nebojša Vukanović

Tegeltijin­i savjeti

Advokat Duško Tomić kaže da bi ukidanjem Republičko­g javnog tužilaštva Dodik postao apsolutni gospodar života i smrti u Srpskoj. Dodik bi u tom slučaju, kaže Tomić, bio prvi i posljednji u svemu.

 ?? ?? Svetlana Cenić: Kako je osnovano, tako može biti i ukinuto
Svetlana Cenić: Kako je osnovano, tako može biti i ukinuto

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina