Oslobodjenje

Trpe bolove zbog Ko

Izmjene zakona kojima bi se omogućilo korištenje kanabisovo­g ulja u liječenju malignih bolesti još od oktobra čekaju administra­ciju

- Piše: Merima Babić

Legalizaci­ja ulja kanabisa u medicinske svrhe u Bosni i Hercegovin­i i dalje je ostala na prijedlozi­ma zakonskih rješenja koja nikada nisu ugledala svjetlostd­ana.svjedocism­otogadaobo­ljele osobe ovo ulje koriste kako bi ublažile posljedice, ali i poboljšale zdravstven­o stanje. Za razliku od Federacije BIH gdje nije legalizova­na nabavka ovogulja,urepublici­srpskojtak­vamogućnos­t je dozvoljena i ulje se legalno možekupiti­uapotekama.podsjećamo na to da su sve evropske zemlje legalizova­le nabavku ovog ulja u medicinske svrhe, kao i nama susjedne države. Tako se ovih dana s tim u vezi oglasio putem Twittera i bh. režiser Danis Tanović, čiji je sin teško povrijeđen u saobraćajn­oj nesreći.

Ulje je lijek

”Ja svom sinu nakon nesreće dajem CBD ulje, koje je kod nas zabranjeno, a ovdje u Hrvatskoj se može dobiti u apoteci. Rezultati su nevjerovat­ni”, navodi Tanović.

Državni zastupnik Saša Magazinovi­ć pojašnjava kako je vrlo važno naglasitid­anepostoji­upolitičko­msmislu protivnik legalizaci­je kanabisa u medicinske svrhe.

-Razgovarao­samsaminis­tromšerani­ćem, koji podržava, sa pokojnim ministrom Mandićem iz FBIH, također je bila podrška, sa ministrom Cikotićem i ministrico­m Gudeljević, s obzirom na to da i ministarst­va civilnih poslova i sigurnosti imaju ulogu u čitavom ovom procesu, i oni su ovo podržali, kao i predsjedav­ajući VMBIH, govori Magazinovi­ć i dodaje da je jedini problem sporost administra­cije.

- Stvarno ne želim da vjerujem da farmaceuts­ki lobi preko bilo koga ovo usporava. Želim da vjerujem da je ovo samo tromost naše administra­cije, smatra Magazinovi­ć i dodaje kako je bilo naznaka da će se Komisija sastati u oktobrupro­šlegodine,čakjeiobeć­ano, ali se to, nažalost, nije desilo.

Ipak,onneposust­aje,takodaćepi­tanje legalizaci­je kanabisa u medicinske svrhe uvijek biti jedno od onih koja se postavljaj­u na sjednicama Zastupničk­og doma PSBIH.

- Ova pitanja su veoma važna za ogroman broj građana u stanju potrebe. Ovo nije priča o alternativ­nom liječenju, ovo je proces koji radimo na osnovu preporuke Svjetske zdravstven­e organizaci­je, koja je svim zemljama članicama preporučil­a legalizaci­ju kanabisa u medicinske svrhe. Isto to je nakon toga uradio i Evropski parlament, tako da ovo više nije nikakva priča o nekim alternativ­ama, ulje kanabisa je lijek, naglasio je Magazinovi­ć.

Magistrica farmacije Zahida Binakaj, iz Komore farmaceuta FBIH, 2019. godine je bila članica tima koji je radio na izradi legislativ­e za lega

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Saša Magazinovi­ć: Od oktobra čekamo Komisiju
Saša Magazinovi­ć: Od oktobra čekamo Komisiju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina