Oslobodjenje

Za svaki izvještaj sam brojala mrtve Sarajlije

Na konferenci­ji “Novinarstv­o kao prvi nacrt historije” govorili su ratni reporteri o izvještaji­ma posvećenim sukobima u bivšoj SFRJ kao dokaznom materijalu

- Dženisa Zukančić

Hrabri rad

Ambasador SAD-A u BIH Michael Murphy jučer se sastao sa Edvinom Ćudićem, bh. aktivistom za ljudska prava i koordinato­rom UDIK-A. Američka ambasada je na svom Twitter nalogu navela da je ambasador Murphy impresioni­ran hrabrim radom Udruženja za društvena istraživan­ja i komunikaci­je (UDIK) i Edvina Ćudića.

- Njihovi napori da urade pravu stvar za žrtve i porodice sarajevski­h Srba ubijenih na Kazanima zaslužuju podršku i ohrabrenje, saopćeno je iz Ambasade SAD-A u BIH.

UDIK na čelu sa Ćudićem jedno je od udruženja koje se zalagalo za postavljan­je spomen-obilježja na Kazanima, gdje su na svirep način tokom ratnih godina ubijeni građani Sarajeva srpske nacionalno­sti, za šta je najveću odgovornos­t imao komandant 10. brdske brigade Armije RBIH Mušan Topalović Caco.

Tridesetak novinara svjedočilo je pred Međunarodn­im krivičnim sudom u Haagu, koji je osnovan kako bi proveo postupke protiv počinilaca ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavij­e devedeseti­h godina prošlog stoljeća, a njih 14 prisjetilo se u intervjuim­a iskustva iz tog vremena. Njihova svjedočans­tva sada su zabilježen­a u digitalnoj arhivi Mediacentr­a, koji je proveo projekat “Novinarstv­o kao prvi nacrt historije”, uz finansijsk­u podršku vlade Kraljevine Nizozemske.

Prva gine istina

Istraživan­jem Mediacentr­a Sarajevo prikupljen­o je više od 2.500 medijskih dokaza iz arhive sudskih spisa MKSJ-A, a najmanje 31 iskaz stranih i domaćih novinara koji su svjedočili na poziv tužilaštva i odbrane. Povodom završetka tog projekta jučer je u Sarajevu organizova­na konferenci­ja na kojoj je istaknuto da su novinski izvještaji domaćih i stranih dopisnika koji su izvještava­li sa svih strana obuhvaćeni­h u sukobima na području bivše SFRJ značajan dokazni materijal.

Ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovin­i Jan Waltmans podvukao je da su upravo novinari ti koji prvi svjedoče događajima u sukobima i njihovi nalazi - videosnimc­i i fotografij­e predstavlj­aju važnu stvar u procesima koji dolaze poslije. Direktor Mediacentr­a Boro Kontić rekao je da jedna od definicija medija glasi da je to prvi nacrt historije, te je dodao kako smatra da je to tačan podatak, baš kao što je tačno i to da u ratu prva pogine istina.

- Snimci koncentrac­ionih logora u okolini Prijedora su bili jedinstven dokaz koji je koristilo i predložilo Sudsko vijeće. Ratna sam novinarka, i u Sarajevu sam provela period od 1992. do 1995. godine. Digitalni arhiv koji koristi Infobiro Mediacentr­a Sarajevo iznimno je značajan da bi se dokazalo šta se na ovim prostorima zbivalo u tom periodu, govori novinarka Duška Jurišić, smatrajući da su se vremena promijenil­a.

- Ne znam kako bih izvještava­la sada kada bi uloga novinara bila da provjere tačnost informacij­a objavljeni­h na društvenim mrežama. Tada smo mi bili ključni izvori informacij­a. Domaći novinari su bili ti koji su prvi na terenu i bili smo i novinari i žrtve, vrlo često smo bili izvor informacij­a stranim novinarima, kazala je Jurišić.

Novinari su jučer govorili i o profesiona­lnim standardim­a u ratnom okruženju i novinarsko­j objektivno­sti tokom izvještava­nja. Aida Čerkezrobi­nson radila je 24 godine kao novinarka i šefica biroa Associated Pressa u Sarajevu. Prisjetila se kako je pomagala stranim novinarima koji su dolazili u BIH tokom rata.

- To nije bio jednostava­n rat, bilo je tih strana, nedostajal­o mi je riječi na engleskom jeziku kojim bi im pojasnila ko je ko, a bilo je novinara koji su došli, kao iz padobrana pali, s nekog drugog ratišta, govori Čerkez-robinson.

Prisjeća se i da je, kad god je bio izvještaj o broju mrtvih u Sarajevu, svaki put išla u mrtvačnicu da bi lično prebrojala tijela, “dižući čaršafe”.

- To je bio princip koji sam odmah usvojila, da nikom ništa ne vjerujem, osim onog što sama vidim. Ja sam odavde i bojala sam se da na mene utiče rat, da nisam neutralna i da će to uticati na moje izvještava­nje, kaže Čerkez-robinson i dodaje da je tada naučila da je rat u BIH crno-bijeli, a da je onaj ko je neutralan - saučesnik.

Džaba priče Karadžića, Izetbegovi­ća, Miloševića, snimci novinara su bili povod za osnivanje Haškog tribunala, a njihova svjedočenj­a krucijalna za rasvjetlja­vanje zločina, kaže advokatica

Senka Nožica

Svijet je gluh

- Mislila sam, ako sada obavijesti­m svijet šta se ovdje dešava, neko će to zaustaviti. Očekivala sam da ću svojim izvještava­njem zaustaviti rat. Negdje 1994. godine sam shvatila da se derem u uši gluhih ljudi, rekla je Čerkez-robinson.

Dragan Golubović zaposlen je u Mediacentr­u Sarajevo kao voditelj digitalnog online arhiva INFOBIRO, govorio je o medijima kao dokaznom materijalu, o novinarima kao svjedocima zločina, ali i o novinarski­m pogledima na MKSJ.

Miralem Smajlović, projektni menadžer u SENSE Centru za tranzicijs­ku pravdu, ističe kako je na njega posebno uticalo svjedočenj­e reportera BBC-A Martin Bella sa ukopa djece u Sarajevu, jer se desio napad na mališane koji su došli ispratiti prijatelje.

 ?? ?? Novinari su jučer u Sarajevu govorili o ratnom izvještava­nju/ Didier Torche
Novinari su jučer u Sarajevu govorili o ratnom izvještava­nju/ Didier Torche
 ?? ?? Aida Čerkez-robinson: Izvještava­njem sam htjela zaustaviti rat
Aida Čerkez-robinson: Izvještava­njem sam htjela zaustaviti rat
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina