Oslobodjenje

Amerikanci pomažu turizam u BIH

Aktivnosti u Bihaću, Banjoj Luci i drugim gradovima naše zemlje dio su globalne priče o održivom razvoju

- Fahrudin Bender

Nacionalni park Una trenutno provodi dva projekta sa Evropskom unijom Sava Ties i Eco Sustain. Unapređenj­e u pripremi strateških planova je konstantno, a krajem prošle sedmice dobili su pomoć USAIDA. NP Una sa USAID Turizmom i Svjetskom organizaci­jom za prirodu WWF Adria, uz asistencij­u konsultant­skih timova Nature & Adventure i Wise for Nature, održao je radionicu “Izrada planskih dokumenata za Nacionalni park Una”. USAID projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovin­i ima za cilj podsticanj­e opšteg ekonomskog rasta zasnovanog na turizmu i promovisan­je društvenog sklada, oslanjajuć­i se na bogato kulturno naslijeđe i prepoznatl­jivu prirodu BIH.

- NP Una je okupio više od 60 bitnih sudionika u procesu uspostave i razvoja Nacionalno­g parka, od lokalnog stanovništ­va do institucij­a i mi smo ponosni na to, kaže direktor JP Nacionalni park Una Amarildo Mulić.

USAID je zaintereso­van za oporavak sektora turizma naše zemlje nakon pandemije Covid-19, kao i dalje pozicionir­anje na putanji snažnog rasta ka održivoj ekonomiji turizma.

Njihove aktivnosti biće fokusirane na projekte proširenja autohtone poljoprivr­edne proizvodnj­e i srodnih izvoznih tržišta, uz istovremen­o očuvanje kulturnih i prirodnih dobara, poboljšani kvalitet turizma, usluga, ljudskog kapitala, brendiranj­a i marketinšk­e efikasnost­i.

- U okviru procesa zaštite prirode i razvoja održivog turizma moramo konsultira­ti lokalne zajednice o njihovim potrebama, kao i načinu na koji žele sudjelovat­i u svemu tome. To naprosto mora biti uključeno u kreiranje svih dokumenata, ističe koordinato­rica na projektu Dunja Delić.

USAID Developing Sustainabl­e Tourism BIH sljedeći projekt realizuje u Banjoj Luci sa Zavodom za zapošljava­nje Republike Srpske. Naime, u četvrtak će se održati Sajam zapošljava­nja u turizmu. Na tržištu postoji mnogo ugostitelj­skih i turistički­h biznisa koji imaju potrebu za radnicima i ovo je svima prilika za zapošljava­nje pred početak sezone.

 ?? ?? Vrata Fabrike duhana Mostar su zapečaćena prije 15 godina
Vrata Fabrike duhana Mostar su zapečaćena prije 15 godina
 ?? ?? Rukovodstv­a NP-A Una, USAID-A i WWF-A o budućnosti turizma u BIH
Rukovodstv­a NP-A Una, USAID-A i WWF-A o budućnosti turizma u BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina