Oslobodjenje

Milione za duhanjaru će pojesti kamate

Fabrika duhana Mostar konačno je dobila kupca, ali bivši radnici ističu da se njih niko neće sjetiti

- Samra tufek

Priča o prodaji Fabrike duhana Mostar ponovo je aktuelna. U drugom krugu javne prodaje u Općinskom sudu Mostar, biznismen iz Dubaija Jassim Abdullah Ibrahim Alhuwail dao je najveću ponudu od 6 miliona KM za njenu kupovinu. Bivši radnici ovog preduzeća naglašavaj­u kako još cijela stvar nije okončana, jer kupac treba da preda novac. Dat mu je rok da do 22. aprila uplati pet miliona i 990 hiljada KM, jer je već za kauciju prethodno izdvojio 10 hiljada.

Zaostale plaće

-Fabrikajoš­nijeprodat­a,do22.aprila investitor treba da plati. Ukoliko to ne učinidozad­anogroka,dajemuseon­da drugi i poslije mjesec treći rok. On je poslao svu dokumentac­iju i sve će navodno platiti, ali vidjet ćemo, kaže nam bivša radnica FDM-A Ranka Palikuća.

Ranka je u radnom odnosu u ovoj firmi bila od 1983, a kao i ostale kolege već skoro 15 godina čeka da im se uvežeradni­stažiispla­tezaostale­plaće.

- Ne znam kako će se ponašati Porezna. Mi smo radnici uknjiženi na 14 dunuma, a 25 je sveukupno fabrike. Ako Porezna bude uzimala kamate, onda nećemo dobiti ništa, napominje ona.

Almir Zalihić, također bivši uposlenik, koji je u FDM-U proveo 28 godina, kaže nam da, i ukoliko se proda fabrika za 6 miliona, tri i po će odmah pripasti državi.

- Država će sebe namiriti. Nama je odgovarala viša cijena, jer su se radnici nadali da će možda i dobiti nešto zaostalih plaća. Nismo samo mi u cijeloj priči,imatudugov­anjaiprema­drugim dužnicima, naglašava Zalihić.

Dodaje i kako je već više od 30 bivših radnikaumr­lo,nedočekavš­iepilogcij­ele priče. Tvrdi i kako je vrlo teško očekivati da će se na tom mjestu ponovo pokrenuti takav pogon.

Sljedeći ponuđač

- Sve je u temelju srušeno. Ovdje se samolokaci­jakupuje.fabrikuusa­rajevu su ugasili, a da se ovdje pokreće. Jedna i druga su imale više od 140 godina tradicije, radile i tokom dva rata, a sada se u miru ugasile, napominje Zalihić.

Interes za kupovinu FDM-A pokazalo je devet investitor­a, od čega je ponuda iz Dubaija bila najveća. Ukoliko investitor odustane od kupovine, fabrika se dalje nudi sljedećem najvećem ponuđaču.

Dug Fabrike duhana Mostar samo prema Poreznoj upravi i dobavljači­ma iznosi 14.000.000 KM

 ?? / didier torche ?? Hadžićani su rado kupovali garderobu i konzerve
/ didier torche Hadžićani su rado kupovali garderobu i konzerve

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina