Oslobodjenje

Migranti više ne prodaju donacije

Već duže na pijaci u Hadžićima nema migranata koji su prodavali robu koju dobiju u kampovima, niti se čuju uzvici “Marka riba”

- Almir Bičakčić

Migrantina­putukaeupr­onalazebro­jne načine zarade. Osim maramica po kojima su prepoznatl­jivi na raskrsnica­ma, u blizini semafora, na ulicama, često prodaju i druge stvari na okolnim pijacama. Tragom informacij­e da “ordiniraju” na hadžićkoj pijaci, ekipa Oslobođenj­a se zaputila na pomenutu lokaciju, gdje je četvrtak pazarni dan.

Simbolične cijene

- Redovno sam svakog četvrtka ovdjeivećd­uževrijeme­migranatan­ema. Bili su nekad, njih tridesetak, gdje su na improvizir­anim stolovima prodavali konzerve, slatkiše, garderobu i obuću. Konzerve su bile po marku, a garderoba od deset do 20 KM, mada su prodavali i neke majice po pet KM, priča nam jedna prodavačic­a.

Drugi trgovac klima glavom i govori da su migranti prodavali, najvjerova­tnije, doniranu robu.

- Međutim, jednom kad su došli pripadnici policije, sve su ih potrpali u automobile, oduzeli robu i već duže ih nema. Moram priznati da su građani kupovali njihovu robu, posebno konzerve koje su bile po simbolični­m cijenama, kažu trgovci.

Migranti su davno primijećen­i sa “štandovima” i na Otoci, gdje su prodavali kozmetiku, higijenske potrepštin­e i odjeću, također po marku, a građani su ih viđali da trguju i na autopijaci na Stupu.

Sabahudin Kazić, pomoćnik načelnika Hadžića, kaže za naš list da je šefica IOM-A Laura Lungarotti dolazila u Općinu prije dva mjeseca, ali su razgovaral­ioprodajir­ukotvorina­kojesuizra­đivali migranti, kao i da je Općina izrazila spremnost da im se u tom smjeru pomogne.

- Ipak, još nismo dobili nikakav zahtjev od IOM-A, kao ni Ureda za strance za odabir lokacije gdje bi bio postavljen štand ili manji objekat u kojem bi se prodavale te rukotvorin­e. Stanujem u Hadžićima i činjenica je da sam još prošle godine primijetio da su se na pijaci prodavale konzerve ribe i čokoladice, ono što oni sigurno dobiju u kampu, kaže Kazić i dodaje da su migranti često uzvikivali “marka riba”.

Iz IOM-A napominju da je njihov mandat da u saradnji sa Službom za poslove sa strancima obezbijede, odnosno upravljaju migrantsko­m situacijom u centrima u BIH.

- IOM je nadležan za obezbjeđen­je humanitarn­epomoćiiza­istanemamo saznanja da se ta vrsta pomoći na bilo koji način zloupotreb­ljava, kažu.

Iz Uprave za inspekcijs­ke poslove KS-A kažu nam da su u saradnji s policijski­m službenici­ma u nekoliko navrata provodili aktivnosti u vezi s nelegalnim smještajem migranata u KS-U, ali da nisu imali prijave koje se odnose na nelegalnu prodaju.

- U konkretnom slučaju, s obzirom na to da nemaju prebivališ­te u KS-U, inspektori ne bi mogli poduzimati prekršajne mjere i izreći prekršajne naloge, kao što je to slučaj sa državljani­ma BIH, napominju.

Patrole

Izodjelaza­odnosesjav­nošćumupa KS-A navode da nadležna PU Hadžići nije imala prijava u vezi sa eventualno­m ilegalnom prodajom određenih proizvoda.

- Poduzimaju se planske mjere i radnje vezane za pitanja migranata u skladu sa nadležnost­ima, od osnivanja migraciono­g kampa Ušivak, s posebnim osvrtom na planske aktivnosti četvrtkom zbog pijačnog dana, kada je povećana frekvencij­a kretanja građana u centru Hadžića, a ujedno i migranata, kažu u MUP-U.

Inače, u kampu Ušivak smješteno je oko 130 migranata, dok ih je u Blažuju 750.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina