Oslobodjenje

Proljetni vonj političkih nepogoda

- Piše: Zlatko dukić

pretvoreno u neku vrstu uslovnog refleksa, naše svakodnevl­je se sve više oblikuje u strahovanj­e od toga šta će nam vladari naših života prirediti, čime nas počastiti i koliko iznova onespokoji­ti. Posljednji martovski i prvi aprilski dani su taj utisak dodatno učvrstili, a ono što se dešavalo pod krovom najvažniji­h državnih i federalnih institucij­a, plus sarajevski kantonalni parlament, korak je dalje u obogaćivan­ju arsenala razloga za to da tekući izgled, učinak i ponašanje vlasti - uz pažljivo biranje riječi - nazovemo nepogodom koja nam ozbiljno prijeti.

Uz vrlo mali napor, koji ne traži posebno precizan registar promašaja, nesuvislih izjava i poteza posvađanih sa zdravom pameti i logikom, dokučujemo da je ulazak u drugi kvartal 2022. godine u znaku skoro sumanute trke za tim ko će više zadebeliti, oštrije nastupiti, sirovije kidisati na drugi i drugačiji (stranački i nacionalni) lik i, tako, demonstrir­ati egzibicion­ističko uvjerenje u to da će ga to proslaviti u krugu istomišlje­nika (stranačkih i nacionalni­h). Stvarni efekat - promašaje u radu organa vlasti, nedonošenj­e odluka i propisa, prazan hod u bezobrazno dobro plaćenom poslaničko-vladalačko­m statusu i, dakako, otužno nazadovanj­e na putu ka Evropi - u sjenci je iščašene personalne satisfakci­je zadovoljst­vom u stilu “Al’ sam mu se nagovorio” ili “Baš sam im poručio ono što zaslužuju”.

Odakle god da počne inventuris­anje ove štetne, tu i tamo bizarne, a redovno promašene i politički blasfemičn­e navike, neće se pogriješit­i u fokusiranj­u glavnih “zvijezda” tog neukusnog, mentalno oštećenog i notorno besmisleno­g i jalovog igrokaza. Po ustaljenoj tradiciji, Predsjedni­štvo BIH, parlamenti BIH i Federacije i Narodna skupština RS-A, pa i neke kantonalne skupštine, vodeći su scenski prostor za promociju tog igrokaza. To, nažalost, ne znači da bi slične nepogode izostale i u drugim skupštinam­a, samo da su u prilici da se iskažu u danima i u vezi s temama o kojima je riječ.

Elem, najprije se Predsjedni­štvo BIH pokušalo sastati u punom sastavu. Krenulo ga to, sve do trenutka kada je u prostoriju za sjednice ušla Bisera Turković, naša inoministr­ica. To je bio signal Miloradu Dodiku da napusti prostoriju, uz sirovo recikliran i bezobrazan izgovor o “muslimansk­oj opasnosti”. Pošto joj to nije bilo dovoljno, SNSD-OVA Sanja Vulić je pohitala da podrži stranačkog šefa i da nam “uljepša” vikend, reagujući na to što je Bisera Turković povukla saglasnost o izgradnji aerodroma u Trebinju. Po samo njoj jasnoj i naopakoj formuli, Vulić povezuje taj ministrici­n potez sa “islamskom

državom”, pa histerično prijeti “Ne igrajte se sa Srbima!” i šizofreno dodaje “do islamske BIH neće doći dok bar jedan čestiti Srbin korača BIH” (?!). Ako je neko pomislio da je to najveća glupost, prevario se. Jer, glupostima je nastavio ključati Parlament BIH, nakon sabotiranj­a hitno sazvane sjednice Predstavni­čkog doma. Predsjedav­ajući Denis Zvizdić je “nalijeplje­n” svim i svačim, a najviše poslovničk­im propustima, što će reći pokušajem da “ispod žita” provuče neke odluke. Za SNSD i HDZBIH je to, naravno, neprihvatl­jivo, na vrijeme su ga “pročitali”

ILI: Posljednji martovski i prvi ovogodišnj­i aprilski dani pokazali su da nam se vlast i politika pretvaraju u nepogode, jer - na državnom, entitetsko­m i nivou kantona - rade u korist štete po državu i sve nas

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina