Oslobodjenje

Naprednjac­i će voditi državu Srbiju, pa još i Beograd?

Uz dosadašnje koalicije, aktuelna vlast ima većinu u parlamentu, a ista je situacija i u glavnom gradu, koji će u narednim godinama najvjerova­tnije voditi Aleksandar Šapić, uprkos nadanjima opozicije da bi mogla preuzeti vlast u Beogradu

- Piše: Jelena aleksić, Beograd

Sveopšta kakofonija vlada juče u Srbiji koja prebrojava glasove nakon nedeljnih izbora, ponajviše se baveći pitanjem budućih koalicija u glavnom gradu, za koji se verovalo da bi ga opozicija mogla osvojiti. Već juče situacija deluje znatno turobnije po protivnike aktuelne vlasti koja u svetlu novih desno orijentisa­nih koalicija koje prelaze cenzus ima mnogo više šansi za saveze nego građanski usmerena opozicija.

120 mandata

Slična je situacija i u parlamentu, u kome je Srpska napredna stranka, prema projekcija­ma, osvojila oko 120 mandata, što je duplo manje nego na prethodnim izborima pre dve godine, ali je i dalje dovoljno za većinu u parlamentu uz saradnju sa nekoliko stranaka koje su i do sada rado delile vlast sa naprednjac­ima. Naime, prema podacima koje je saopštila Republička izborna komisija (RIK) na osnovu 95 odsto obrađenog biračkog tela, koalicija okupljena oko Socijalist­ičke partije Srbije Ivice Dačića osvojila je 11,5 odsto glasova, odnosno 32 mandata, dok je Savezu vojvođansk­ih Mađara (SVM) pripalo šest mandata.

Imajući u vidu da su ove tri partije godinama unazad partneri u vlasti, to znači da bi i sada lako mogle doći do potrebne većine poslanika (125), s tim što je obraćajući se medijima nakon izbora,lidernapre­dnjakaalek­sandarvuči­ć pomenuo samo manjinsku stranku Mađara i to nekoliko puta. Time je Vučić insinuirao da socijalist­ima možda nema mesta u novoj Vladi, što opet ne bi značilo da nova izvršna vlast ne bi imala stabilnu većinu u parlamentu. Naime, u novi saziv Skupštine ušla je i desno orijentisa­na partija Zavetnici, kao i poslanici koalicije Nada te Patriotski blok, takođe desne orijentaci­je. Što se građanskih partija tiče, najviše glasova osvojila je koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije - 38 mandata, dok je koalicijam­oramosakup­ila12manda­ta.

Narodne poslanike imaće i manjinske stranke i to najviše pomenuti Savez vojvođansk­ih Mađara šest mandata, Muftijin amanet tri mandata, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva i Koalicija Albanaca jedan mandat. Cenzus nisu prešli koalicija Suverenist­i,srpskaradi­kalnastran­ka,ajmo, ljudi i Otete bebe.

Ono oko čega se juče lome koplja jesu budući savezi u gradu Beogradu, s tim što kako dan odmiče, postaje sve jasnije da opozicija ipak nema mnogo šansi za preuzimanj­e vlasti. Naime, prema podacima koje juče saopštava posmatračk­a misija Crta na osnovu 96 odsto obrađenog uzorka, najviše glasova osvojila je lista “Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve”, čiji je kandidat za gradonačel­nika Aleksandar Šapić. Prevedeno u odbornička mesta, to znači da su naprednjac­i u Beogradu osvojili48­mandataodu­kupno110.zajedno sa osam mandata koje je osvojila lista socijalist­a, ova koalicija već bi imala većinu u gradskoj Skupštini, dok

Vučiću je stigla i čestitka iz Moskve u kojoj Putin ističe da su rezultati izbora u punoj mjeri potvrdili podršku srpskih građana politici Aleksandra Vučića

opozicija suštinski nema nikakve šanse za formiranje većine.

Naime, iz stranke Zavetnici, koja je u gradu osvojila četiri mandata, juče je rečeno da jedino nema nikakve šanse za saradnju sa koalicijom Ujedinjeni za pobedu Beograda, koja bi bila vodeća u opoziciono­m savezu budući da je osvojila 26 mandata. Nadu uliva izjavamilo­šajovanovi­ća,liderakoal­icije Nada, koja je osvojila sedam odbornički­h mesta, da će svakako prvo razgovarat­i sa opozicijom o ujedinjenj­u, ali to i dalje ne znači da opozicija ima većinu uz pretpostav­ku da će se socijalist­i i naprednjac­i udružiti.

”Od starta je poznato da su beogradski­izborijedi­niioleneiz­vesniizako­jeje postojala mada mala šansa da ih opozicija dobije. Ovi rezultati koje sada vidimo kažu da naprednjac­i i socijalist­i imaju taman toliko koliko im treba ili jedan mandat viška. I u tom kontekstu, nevidimkak­obisetasit­uacijapreo­krenula. Naravno, morali bi matematičk­i daizgubema­ndatilidva,adasesadru­ge strane svi ostali udruže protiv njih”, analizira juče za N1 doktor političkih nauka Dušan Spasojević.

Loše i napeto

Što se predsednič­kih izbora tiče, tu više nema nikakve dileme - Aleksandar Vučić je ubedljivo pobedio u prvom krugu, a na ovom uspehu juče mu stiže i čestitka iz Moskve. Naime, predsednik Rusije Vladimir Putin ističe u obraćanju Vučiću da su “rezultati izbora u punoj meri potvrdili široku podršku srpskih građana politici Aleksandra Vučića koja ima za cilj rešavanje aktuelnih socijalno-ekonomskih zadataka i vođenje samostalne, nezavisne spoljne politike”.

Za one koji su izbore posmatrali iz Srbije, čitav proces deluje znatno maglovitij­e nego Putinu ili Miloradu Dodiku, koji u sličnom tonu čestita Vučiću drugi predsednič­ki mandat.

”Izrazito loše organizova­n i napet izborni dan bio je očekivan ishod kontinuira­nog urušavanja integritet­a izbornog procesa u celini, obeleženog jačanjem i usavršavan­jem raznih vidova izborne korupcije i ugrožavanj­a biračkih prava građana”, konstatuje dan nakon izbora programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Naglasio je da je “najvažniji deo štete po kvalitet izbora učinjen pre izbornog dana”.

”U negativnoj sinergiji partija koje su podršku sticale nedemokrat­skim sredstvima, nerada institucij­a na zaštiti zakona i javnog interesa i neprofesio­nalnosti većeg dela najuticajn­ijih medija”, objasnio je Nedeljkov govoreći o porobljeni­m i nedemokrat­skim institucij­ama i medijima o kojima juče pišu i strani mediji.

 ?? / epa ?? Aleksandar Vučić slavi ubjedljivu pobjedu
/ epa Aleksandar Vučić slavi ubjedljivu pobjedu
 ?? ?? Opozicioni lider Dragan Đilas sa predsjedni­čkim kandidatom Zdravkom Ponošem
Opozicioni lider Dragan Đilas sa predsjedni­čkim kandidatom Zdravkom Ponošem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina