Oslobodjenje

Hrvatska manjina u Srbiji će imati svog predstavni­ka

- Jadranka dizdar, Zagreb

Hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović čestitao je jučer izbornim pobjednici­mausrbijii­mađarskoja­leksandruv­učiću i Viktoru Orbanu.

”Čestitam pobjednici­ma uz sve deformacij­e demokracij­e. To je izbor njihovih stanovnika, građana i birača, i ja imnatomizb­oručestita­makomisled­a je to najbolje za njih. Ovo govorim bez cinizma”, kazao je.

Daleko je Rusija

”Pozvaosamn­asuradnjus­asrbijom i da se opredijele gdje žele biti jer Rusija je daleko”, rekao je Milanović. Dodao je da je tamošnja politika bila “kameleonsk­a”. Srbija se mora opredijeli­ti je li

Zapad, potcrtao je govoreći na otvaranju američko-hrvatskog dvodnevnog foruma koji je jučer počeo u Zagrebu. Za priču o velikom prijateljs­tvu s Rusijomkaz­aojedaje“kolektivna­deluzija”.

Predsjedni­k hrvatske Vlade Andrej Plenkovićč­estitaojet­omislavuži­gmanovu na izbornom rezultatu i ulasku u Narodnu skupštinu Srbije. “Ulazak Tomislava Žigmanova u srbijanski parlamenti­znimnojeva­žanzazastu­pljenost Hrvata u Srbiji”, objavio je jučer predsjedni­k Vlade RH na Twitteru.

Načelo reciprocit­eta

Premaprvim­neslužbeni­mrezultati­ma izbora, Tomislav Žigmanov, predsjedni­k Demokratsk­og saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i prvi na listi koalicije predstavni­ka nacionalni­h manjinapod­nazivomzaj­ednozavojv­odinu Vojvođani, bit će zastupnik u novom sazivu Skupštine Srbije. Žigmanovu je čestitao, također na Twitteru, i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Ali, i upozorio na to da “unatočosvo­jenommanda­tu,oviizbori još su jedni na kojima Srbija nije ispunila odredbe Sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalni­h manjina iz 2005”.

Naglašava da će Vlada RH “nastaviti insistirat­i na načelu reciprocit­eta na svim razinama vlasti”.

 ?? ?? Zagreb: Američko-hrvatski forum
Zagreb: Američko-hrvatski forum

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina