Oslobodjenje

Buča (ni)je slika Evrope 21. vijeka

Svijet je i dalje zgrožen zločinima u Buči, ali Zelenski poručuje da se o miru mora razgovarat­i

-

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski poručio je jučer iz Buče, grada u kojem se i dalje pojavljuju novi dokazi zločina koje su ruske trupe počinile u blizini Kijeva, da je s Rusijom još moguće razgovarat­i o miru. On je na to pitanje BBC-A odgovorio da u Ukrajini mora biti mir.

- U Evropi smo u 21. stoljeću. Nastavit ćemo napore diplomatsk­i i vojno, rekao je Zelenski, koji je i jučer, iz Buče, ponovio da je “Rusija izvršila ratne zločine i genocid u Ukrajini”.

Traži se “efektivna odgovornos­t”

Masovne grobnice, oštećena infrastruk­tura, uništena vozila na ulicama i tijela stradalih civila u Buči i Hostomelu prikazuju, javila je jučer Anadolija, razmjere razaranja i ljudske patnje uzrokovane ratom. Buča, grad s oko 28.000 stanovnika, postao je poprište intenzivni­h borbi vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je međunarodn­e organizaci­je da što prije pošalju svoje stručnjake da bi prikupili dokaze o ratnim zločinima ruskih trupa. Tijela petorice muškaraca vezanih ruku pronađena su u podrumu dječje bolnice u Buči, priopćio je jučer ured ukrajinske državne tužiteljic­e.

Na nezavisnu istragu pozvao je i generalni sekretar UN-A Antonio Guterres.

- Duboko sam šokiran prizorima ubijenih civila u Buči, u Ukrajini. Od suštinskog je značaja da nezavisna istraga dovede do efektivne odgovornos­ti, napisao je Guterres na Twitteru.

Međunarodn­e humanitarn­e organizaci­je pozivaju da im se omogući pristup Buči i drugim gradovima u kojima su se takva ubistva dogodila da bi istražile prirodu zločina i dokumentov­ale krivična djela. ruskog gasa i nafte. Zato, kaže njemački ministar ekonomije Robert Habeck, njemačka vlada neće uvoditi nikakav embargo na rusku energiju uprkos zločinima u Ukrajini, prenijela je dpa. Bar za sada jer, napominje on, kao najjača ekonomija EU, Njemačka radi na umanjenju ovisnosti o ruskim energentim­a.

Rusko izvrtanje istrage

Njemačka je odlučila protjerati velik broj ruskih diplomata na službi u Berlinu, u vezi s ratom u Ukrajini, priopćila je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, a agencija France Presse navodi da ih je čak 40. I Francuska je donijela odluku o protjeriva­nju 35 ruskih diplomata koji su vršili dužnost u toj zemlji. U saopćenju Ministarst­va vanjskih poslova Francuske navedeno je kako je donesena odluka o protjeriva­nju 35 ruskih diplomata u zemlji čiji su

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina