Oslobodjenje

Izbori u Francuskoj: Kada ići u penziju?

-

Favoriti na francuskim predsjedni­čkim izborima, čiji je prvi krug u narednu nedjelju, predsjedni­k Emmanuel Macron i krajnja desničarka Marine le Pen sukobili su se jučer oko penzione reforme. Ankete pokazuju da Macron trenutno ima oko šest posto prednosti pred vjerovatni drugi krug 24. aprila.

Le Pen je, javlja AFP, za Macronov plan da poveća zakonsku starosnu dob za punu penziju sa 62 na 65 godina, rekla da je potpuno nepravedan. Ona se založila da prag ostanu 62 godine, a da se čak za one koji su počeli raditi prije 20. godine svede na 60.

- Pomicanje starosne granice za penziju naškodilo bi radnicima, rekla je Le Pen.

Macron je na radiju France Inter odgovorio da “lažu oni koji govore da možemo zadržati penzioni sistem kakav je sada”. Povećanje starosne granice, sa izuzecima za teške poslove ili one koji su radili duže, bilo je, tvrdi, “potrebno da bi sistem bio održiv i da bismo povećali niske penzije”. Osim povećanja starosne granice za penziju, on je najavio da će smanjiti poreze i dodatno olabaviti pravila tržišta rada.

Po podacima UNHCR-A, od 24. februara do 3. aprila iz Ukrajine u susjedne zemlje izbjeglo je 4.215.047 osoba, a više od polovine njih u Poljsku

kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju 24. februara. To predgrađe Kijeva bilo je sedmicama pod ruskom vojnom kontrolom i kada je 1. aprila grad oslobođen, pronađeni su ostaci stotina ubijenih ukrajinski­h civila.

Ukrajinska državna tužiteljic­a Irina Venediktov­a saopštila je u nedjelju da su na području Buče pronađena tijela 410 civila, a ukrajinski ministar

Istovremen­o, žestoke reakcije nastavile su stizati i jučer.

- Oštro osuđujemo očitu brutalnost snaga Kremlja u Buči i diljem Ukrajine, napisao je američki državni sekretar Antony Blinken na društvenim mrežama, a visoki predstavni­k EU za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borrell poručio je da su “ruske vlasti odgovorne za ove zločine, počinjene dok su imale efektivnu kontrolu nad tim područjem. Oni podliježu međunarodn­om pravu”.

Borrell je najavio i da će EU “hitno unaprijedi­ti rad na daljim sankcijama Rusiji”. No, poljski premijer Mateusz Morawiecki jučer je ustvrdio da je “Njemačka glavna prepreka na putu ka uvođenju oštrijih sankcija Rusiji”.

Razlog je poznat, a ponovio ga je jučer u Frankfurtu izvršni direktor Deutsche Bank Christian Sewing: Njemačka će se suočiti sa naglom recesijom ako se zaustavi uvoz ili isporuka postupci suprotni sigurnosni­m interesima Francuske.

Rusija, koja je navode o zločinima, naravno, negirala, otvorila je jučer vlastitu istragu. Ruski glavni istražitel­j Aleksandar Bastrykin naredio je ispitivanj­e onoga što je nazvao “ukrajinsko­m provokacij­om” na temelju toga da je, kako prenosi Reuters, “Ukrajina širila lažne informacij­e o ruskim oružanim snagama u Buči”.

Po riječima glasnogovo­rnika Kremlja Dmitrija Peskova, Moskva je “ponudila da se o ovom pitanju raspravlja u Vijeću sigurnosti UN-A, ali je taj prijedlog blokiran”.

Anadolija javlja da je ruski predsjedni­k Vladimir Putin potpisao jučer dekret o uzvratnim viznim mjerama kojim je suspendova­n bezvizni režim za nosioce diplomatsk­ih pasoša, članove zvaničnih delegacija i novinare iz EU, Norveške, sa Islanda, iz Švicarske i Danske.

 ?? / epa ?? Strahuje se da će biti puno više od 410 do sada pronađenih žrtava
/ epa Strahuje se da će biti puno više od 410 do sada pronađenih žrtava
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina