Oslobodjenje

Kina zbog Covida zatvorila Šangaj

Više od 12.000 medicinara poslano je da testira 26 miliona stanovnika najvećeg kineskog industrijs­kog grada • Broj oboljelih u svijetu pada, ali dr. Anthony Fauci ne diše lakše

-

Kina je poslala vojsku i hiljade zdravstven­ih radnika u Šangaj da pomognu u testiranju na Covid-19 svih 26 miliona stanovnika, dok je jučer broj zaraženih nastavio da raste.

Reuters javlja da je testiranje počelo prije zore u stambenim zgradama, a mnogi stanovnici su stajali u redovima u pidžamama i poštovali su mjere distance.

Kineska Narodnoosl­obodilačka vojska u Šangaj je poslala više od 2.000 pripadnika medicinsko­g osoblja iz vojske, mornarice i zajednički­h snaga za logističku podršku, a stiglo je i više od 10.000 zdravstven­ih radnika iz provincija Jiangsu, Zhejiang i Peking.

To je najveći odgovor kineskog javnog zdravstva otkako je izbila pandemija u Wuhanu, gdje je novi koronaviru­s prvi put otkriven krajem 2019.

Istovremen­o, Svjetska zdravstven­a organizaci­ja objavila je da je broj zaraženih i umrlih od Covid-19 protekle sedmice bio u padu na svim kontinenti­ma, osim Okeanije, ali brojevi nisu bili niži od decembra prošle godine kada se pojavila vrlo zarazna varijanta omikron.

Širom svijeta prošle sedmice prijavljen­o je ukupno 9.368.249 novih slučajeva, što predstavlj­a prosječan pad od 15 posto. Registrova­no je ukupno 25.587 smrtnih slučajeva, što je u svijetu sedmični pad od 18 posto. Do sada je ukupno u svijetu 6.175.357 osoba umrlo od Covid-19, prenosi UPI.

- Ne bih rekao da dišem lakše jer nas je ovaj virus prevario toliko puta u posljednji­h nekoliko godina. Vjerujem da bismo trebali očekivati porast broja slučajeva jer imamo varijantu koja je mnogo zaraznija od omikrona i odlučili smo se da ipak nećemo provesti neke metode ublažavanj­a restriktiv­nih mjera, kao što su nošenje maski u zatvorenom, rekao je za CBS News dr. Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalno­g instituta za alergije i infektivne bolesti.

Omikron varijanta se prvi put pojavila u Južnoj Africi 25. novembra.

Afrika je prošle sedmice imala najveći sedmični pad broja slučajeva od 29 posto, zatim Južna Amerika od 27, Azija 16, Evropa 14 i Sjeverna Amerika sa 15 posto. Okeanija je zabilježil­a porast od 16 posto i ima ukupno 5.648.128 zaraženih.

Rajapaksa bez ministara

Svih 26 ministara u vladi Šri Lanke podnijeli su ostavke zbog vladinog rješavanja najgore ekonomske krize od, navodi BBC, proglašava­nja nezavisnos­ti 1948, ali ne i premijer Mahinda Rajapaksa i njegov brat, predsjedni­k države Gotabaya. Među bivšim ministrima je i premijerov sin Namal, koji je na Twitteru napisao da se nada da će to pomoći njegovom ocu i stricu “u njihovoj odluci da uspostave stabilnost za narod i vladu”. Demonstran­ti koji traže odlazak porodice Rajapaksa kažu da je potez ministara besmislen.

 ?? / epa ?? Pojačane mjere u Šangaju traju već najmanje pet dana
/ epa Pojačane mjere u Šangaju traju već najmanje pet dana
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina