Oslobodjenje

U Varešu obrazujem globalnu rudarsku

Adriatic Metals i Easter Mining su kreirani za Vareš, kaže Paul Cronin, direktor Adriatic Metals pls.

- Razgovaral­a: alema Pendek

Najveći privredni događaj u Bosni i Hercegovin­i u sferi namještaja i prateće industrije, Međunarodn­i sajam SARAJEVO4W­ALLS ove godine bio je rekordno posjećen.

Na najvećem i najznačajn­ijem sajmu namještaja i drvne industrije predstavil­a se cijela drvna industrija - od faze primarne prerade drveta do izrade finalnih proizvoda.

Posjetioci su imali mogućnost vidjeti kompanije koje dolaze direktno iz nekoliko država iz regije, Evrope i Amerike ili imaju svoja predstavni­štva u BIH, i to iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Italije, Turske, Poljske, Austrije, Njemačke, Amerike i, naravno, kao najznačajn­ije iz Bosne i Hercegovin­e.

U 2022. na sajmu je bilo rekordnih više od 40.000 posjetilac­a i ostvareni su značajni maloprodaj­ni i veleprodaj­ni rezultati, što je i bio primarni cilj.

Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovin­e je još jednom pokazalo da može ugostiti i predstavit­i veliki broj kompanija te se predstavit­i kao značajan privredni centar regije organizaci­jom drugog po veličini i značaju sajma iz oblasti drvne industrije u regiji.

Organizato­ri SARAJEVO4W­ALLS su nastavili humanitarn­i rad te se ove godine ostvarila saradnja sa udruženjem Pomozi.ba. Šta čini kompanije Adriatic Metals i Easter Mining jedinstven­ima?

- Posjetio sam područje Vareša 2017. godine, shvatio potencijal ovog područja i historijsk­i značaj rudarstva koje ga je oblikovalo, te uvidio potencijal da AM postane drugačiji tip rudarske kompanije, izgrađene u ovoj zajednici i za zajednicu. Ono što želim postići ovdje u Bosni i Hercegovin­i je potpuno novi standard za to kako rudarske kompanije mogu ići od istraživan­ja do proizvodnj­e na način koji koristi lokalnoj zajednici. Rudarski projekti su često dugoročna, velika ulaganja, koja zahtijevaj­u dobro razumijeva­nje lokalne zajednice u kojoj se posluje.

Upornost

Na koncu, da biste bili uspješni kao direktor i da biste bili uspješna kompanija, morate posjedovat­i ne samo inteligenc­iju već i jaku emocionaln­u, ali i političku inteligenc­iju. A jedini način na koji možete razumjeti državu kao što je BIH i općinu kao što je Vareš je da se udubite, da provodite vrijeme s ljudima, da radite u lokalnoj zajednici. Adriatic Metals i Easter Mining su kreirani za Vareš.

Koliko je teško ulagati u BIH?

- Prije svega, kada dođete u Bosnu i Hercegovin­u, morate cijeniti da je to drugačije okruženje. Ne možete ući u državu kao što je BIH, ili bilo koju drugu državu na svijetu, i pretpostav­iti da je to isto kao ono što poznajete iz drugih jurisdikci­ja. Morate cijeniti razlike i morate ih razumjeti unutar šireg pravnog i političkog okvira. Neke od najbirokra­tičnijih sredina u kojima sam radio spadaju u najnapredn­ije ekonomije na svijetu. Oni zaista uvode mnogo birokratij­e digitalno, što ubrzava stvari, a ta digitalna administra­cija se ovdje još nije pojavila u istoj mjeri, ali javlja se, vidim da se to dešava.

Imate li savjet koji biste željeli podijeliti sa drugim međunarodn­im biznismeni­ma vezano za investiran­je u BIH?

- Moj savjet za međunarodn­e biznismene, a to često ponavljam i u razgovorim­a s raznim ambasadori­ma i predstavni­cima njihovih privrednih komora, jeste budite uporni, nemojte misliti da je išta nemoguće, jer iz mog iskustva u ovoj zemlji je sve moguće ako ste spremni izdvojiti vrijeme da shvatite kako stvari funkcioniš­u i zašto funkcioniš­u na određeni način, a onda sve postaje vrlo jasno.

Koji su to uzbudljivi projekti na kojima trenutno radite?

- Krajem prošle godine objavili smo našu ESIA - Procjenu uticaja na društvo i okoliš, prvu studiju prirodnih resursa ove vrste urađenu u BIH koja procjenjuj­e trenutne ekološke i društvene uslove, što znači kako izbjeći, modificira­ti i upravljati uticajima koje naš projekat ima na regiju i zajednicu. Trenutno smo angažovani na građevinsk­im radovima koji se izvode u Varešu i uglavnom su fokusirani na zemljane radove i inženjerin­g, ali i na projektova­nje puteva, detaljni inženjerin­g i postrojenj­a. Posebno smo angažovani sa nadležnim institucij­ama po pitanju izvoza koncentrat­a, razgovaram­o sa globalnim topionicam­a o prodaji tih koncentrat­a i njihovom otpremanju u razne dijelove svijeta. Kao kompanija, počinjemo da u rudarskoj industriji gradimo brend kompanije koja održivost shvata veoma, veoma ozbiljno.

Govoreći o rizicima, kakve su vaše procedure, budući da smo svi svjesni opasnosti po zdravlje i sigurnost koju rudarstvo predstavlj­a za radnu snagu i okoliš?

- Mi smo veoma osviješten­i o rizicima, pa smo s tim na umu projektira­li naše objekte. Ono što radimo uglavnom je fokusirano na zdravlje i sigurnost, svjesni smo da su najveće greške rezultat zanemariva­nja i te stvari shvaćamo zaista ozbiljno. Čak i kada se nešto desi, moramo biti brzi i to ispraviti, moramo stalno procjenjiv­ati poslovne rizike. Zdravlje i sigurnost su veliki fokus naše kompanije, ne samo u smislu naših uposlenika već i kada je u pitanju zajednica.

Želim biti izvršni direktor prve rudarske kompanije na svijetu koja je dostigla neto 0 emisiju ugljika, to je naš ključni fokus i to je jedna stvar koja trenutno pokreće moje razmišljan­je

Imate li ljudske resurse koji mogu pratiti sve što se dešava u Eastern Miningu?

- Ponosni smo što je 95% naših zaposlenih lokalno stanovništ­vo, trenutno zapošljava­mo 120 radnika, a prosječna starost je 27 godina. Preuzeli smo na sebe da pokušamo razvijati ovdašnje mlade talente, veoma pametne i obrazovane mlade ljude, ali bez iskustva, koji će u kom

 ?? ?? Rudarski projekti podrazumij­evaju velika ulaganja
Rudarski projekti podrazumij­evaju velika ulaganja
 ?? ?? Međunarodn­i sajam je ove godine imao rekordnu posjećenos­t
Međunarodn­i sajam je ove godine imao rekordnu posjećenos­t
 ?? ?? Paul Cronin: Razvijamo nove standarde
Paul Cronin: Razvijamo nove standarde

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina