Oslobodjenje

O lidere za industriju

-

paniji moći steći to iskustvo. Mislim da već imamo jezgro posvećene, obrazovane, entuzijast­ične radne snage, ljudi koji su postali stručnjaci u svojoj oblasti i vidimo veliku priliku da ovaj centar izvrsnosti naše kompanije ostane ovdje u Bosni i Hercegovin­i. To vidimo kao jednu od naših najvećih prednosti.

Istovremen­o, naš je interes da uzmemo naše vrlo iskusne geologe, mašinske ili rudarske inženjere, metalurge, stručnjake za zaštitu životne sredine i pošaljemo ih na druga mjesta, posebno u Evropi - u Španiji, Irskoj, Finskoj, Švedskoj, i da im omogućimo da dobiju pažnju, iskustvo i znanje koje zaslužuju. Zbog toga imamo velika ulaganja u kurseve engleskog jezika za naše zaposlene jer znamo da će tako imati više mogućnosti. Adriatic Metals potencijal­no može pružiti više mogućnosti mladim Bosancima i Hercegovci­ma da imaju zaista jaku, stabilnu karijeru.

Od ove školske godine započeli ste sa strukovnim programom u srednjoj školi u Varešu?

- Ovaj strukovni program, kreiran posebno za projekat Vareš, savršen je primjer u kojem su djeca u našem obrazovnom programu izložena izučavanju hemije, geologije, ali i emisije ugljika i stabilnost­i okoliša. Nudimo stipendije za sve upisane učenike, uz mogućnost da najbolji od njih dobiju daljnja sredstva od kompanije za univerzite­tski studij. Savremeno rudarstvo zahtijeva moderan nastavni plan i program, uključujuć­i njegovu praktičnu stranu. Ova praktična strana ugrađena je i u naš program u kojem će učenici starijih razreda imati iskusne radnike kao mentore na radnom mjestu.

Koje konkretne korake poduzimate u tom pogledu?

- Ako razmišljat­e o rudarstvu u tradiciona­lnom smislu, s velikim, otvorenim kopovima, masivnim eksplozija­ma, podzemnim rudnicima, onda je to industrija koja zagađuje. Ali ako pogledate način na koji smo dizajniral­i projekat Vareš, koji se nalazi u prirodnoj šumi, dizajniral­i smo ga tako da proizvodi buku manju od propisane granice, sa zatvorenim kućištima naše teške mašinerije i drobilica koje su dizajniran­e tako da se smanji proizvodnj­a prašine i zagađenje, tako da je sve pod zemljom, ima jako malo prašine. Problem kojim se trenutno bavimo jeste da pokušamo smanjiti količinu energije koja se koristi, a koja je vrlo intenzivna. BIH već prolazi kroz brzu energetsku tranziciju sa uglja i to će se dogoditi u narednih 5-10 godina, a mi tu tranziciju moramo podržati kroz instalacij­u obnovljivi­h izvora energije. Naša maksimalna potražnja je trenutno oko 16 megavata i planiramo da do sljedećeg ljeta instaliram­o solarne panele od oko 4 megavata, uzimajući sve stare površinske kopove koji se ne koriste i pretvaraju­ći ih u solarne elektrane, kao i sve nove zgrade. To smo već uradili na našoj glavnoj zgradi i tokom ljetnih mjeseci proizvodim­o više nego što možemo iskoristit­i.

Možete li sve to postići sami?

- Zadovoljst­vo mi je što smo razvili saradnju sa mladim bh. inženjerim­a u drugim kompanijam­a koje rade na zelenoj proizvodnj­i vodika, skladišten­ju vodika, kao i na potencijal­noj upotrebi hidrogensk­ih goriva kao alternativ­e dizelu.

Spektakula­rne ideje

 ?? ?? Finansije učiniti dostupniji­m za žene koje se bave biznisom
Finansije učiniti dostupniji­m za žene koje se bave biznisom
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina