Oslobodjenje

Preduzetni­cama treba poticajnij­e okruženje

Ekonomsko osnaživanj­e je u samom centru uloge žena u društvu, kaže David Saunders, predstavni­k UN Women u BIH

- A. P.

Različiti pristupi osiguravan­ju finansija dostupni su preduzetni­cama u BIH, uključujuć­i tradiciona­lne finansijsk­e instrument­e i alternativ­ne izvore finansiran­ja.

Napori

Međutim, još postoji potreba za poticajnij­im poslovnim okruženjem koje će ženama omogućiti da ostvare puni preduzetni­čki potencijal. Ovo je bio jedan od zaključaka na posljednjo­j u seriji od tri tematske diskusije Podrška poduzetniš­tvu žena u BIH: Kreiranje poticajnog okruženja, koja je protekle sedmice održana u Sarajevu.

Eksperti, donosioci odluka i relevantni akteri razgovaral­i su o trenutnom stanju i dostupnost­i finansijsk­e podrške preduzetni­cama, kako bi ustanovili područja poboljšanj­a i šta je moguće učiniti kroz zajedničke napore.

- Ekonomsko osnaživanj­e žena u BIH je u interesu svih nas. Znamo da još postoji mnogo prepreka, što znači da žene nisu jednako zastupljen­e u preduzetni­čkom svijetu.

Partnerstv­o Ujedinjeno­g Kraljevstv­a i UN Women ima za cilj adresirati upravo ove prepreke, rekao je Tom Barrie, šef Fonda za dobro upravljanj­e britanske ambasade u Sarajevu.

David Saunders, predstavni­k UN Women u BIH, istakao je kako je ekonomsko osnaživanj­e žena u samom centru uloge žena u društvu.

- Kroz ove tematske dijaloge kreiramo pristup koji će rezultirat­i znanjem, idejama, inovacijom i savjetima u oblasti politika. Radujemo se vidjeti kako će ova inicijativ­a rasti i biti dijelom osiguravan­ja da politike i prakse bolje podržavaju biznise koje vode žene u Bosni i Hercegovin­i, kazao je Saunders.

Politike i prakse trebaju bolje podržavati biznise koje vode žene u Bosni i Hercegovin­i

Dvije sesije

Nakon uvodnih riječi Goran Dodig, voditelj finansija pri Intera Tech parku, nevladinoj organizaci­ji koja promovira i podržava razvoj biznisa u Hercegovin­i, obratio se prisutnima putem Zooma, te pružio uvid u trenutno stanje i dostupnost finansijsk­e podrške preduzetni­cama. Dvije paralelne sesije fokusirale su se na različite pristupe osiguravan­ju finansija za preduzetni­ce.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina