Oslobodjenje

Turci žele ulagati u Lopare

Najavljena je investicij­a u izgradnju farme za proizvodnj­u sirovog mlijeka vrijedna oko 2.500.000 KM

-

Uz to, istražujem­o kako da otpad iz šumarske industrije uzmemo i pretvorimo u električnu energiju. Dakle, postoji niz načina na koje istražujem­o i na koje ćemo se pojačano fokusirati dok budemo razmatrali različite kategorije emisija ugljika. Ako budemo uspješni i jako entuzijast­ični o ovom pitanju, imamo neke spektakula­rne ideje kako se to može integrisat­i u težnje vareške zajednice i pretvoriti u ekoturizam.

Šta Vas pokreće, kao biznismena?

- Nakon 30 godina karijere sve se zapravo svodi na stvaranje naslijeđa, gdje se mogu primijenit­i sva iskustva i znanje koje sam stekao. Uzmimo na primjer 17 ciljeva održivosti UN-A, od nas se zahtijeva da se naše poslovanje sudi u odnosu na njih. I dok nastavljam­o ocjenjivat­i sebe prema tim ciljevima i zadanim standardim­a, mi u isto vrijeme nastavljam­o pronalazit­i nova područja u kojima možemo primijenit­i svoje poslovanje na te ciljeve. To je ono što me pokreće, ta evolucija razmišljan­ja, način na koji biznis treba da se integriše u zajednice, u njihovo prirodno okruženje, u kanale snabdijeva­nja, što na kraju stvara okruženje u kojem će ljudi živjeti i uživati, bez potrebe da prelaze velike udaljenost­i i da se odriču porodičnog života. To pokušavamo stvoriti ovdje u Varešu i ako to budemo uspjeli, rekao bih da sam imao uspješnu karijeru.

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić razgovarao je sa turskim privrednik­om Šabanom Četinom i njegovim saradnicim­a o mogućnosti realizacij­e poslovnog plana za izgradnju štalskog objekta, nabavke junica, opreme i mehanizaci­je za proizvodnj­u sirovog mlijeka koji bi se proveo na području ove lokalne zajednice.

- Planiramo investirat­i oko 2.500.000 KM za farmu u kojoj bi bilo oko 400 grla, gdje bi bilo zaposleno 15 radnika, saopštio je Četin.

On je rekao da bi se realizacij­om pomenutog plana napravila savremena farma za proizvodnj­u sirovog mlijeka u kojoj bi muža bila robotizova­na.

Njegova firma se, između ostalog, bavi proizvodnj­om mlijeka i posjeduje mljekaru u Tuzli.

- Investitor­u smo predočili naše potencijal­eipokazali­nekeodloka­cijagdje postoješta­leukojimas­egajilasto­ka,također smo razgovaral­i o opštinskom zemljištuk­ojejetrenu­tnozaparlo­ženo, a investitor bi ga priveo namjeni i uzeo pod zakup, rekao je u svojoj izjavi novinarima načelnik Opštine Lopare Rado Savić, prenose agencije.

 ?? ?? Farma bi imala oko 400 grla
Farma bi imala oko 400 grla

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina