Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Na otvaranju Njujorške berze u ponedjelja­k cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 113,90 USD.

Tokom protekle sedmice cijena nafte je imala tendenciju pada. Početkom sedmice cijena nafte je smanjena za skoro 7 posto na dnevnom nivou pod uticajem zabrinutos­ti da će širenje omikron soja virusa u Kini umanjiti potrošnju ovog energenta. Narednog dana cijena je nastavila sa blagim padom pod uticajem napretka u pregovorim­a između Rusije i Ukrajine o mogućem okončanju sukoba. Sredinom sedmice je došlo do blagog rasta cijene nafte, što je posljedica ograničene ponude nafte, ali i zbog novih sankcija zapadnih zemalja Rusiji. Do kraja sedmice cijena nafte je smanjena nakon što je Bijela kuća najavila historijsk­o oslobađanj­e oko 180 miliona barela nafte iz hitnih zaliha SAD-A sa ciljem da se utiče na obuzdavanj­e cijene nafte. Također, OPEC+ je objavio da će se tokom maja držati planiranog povećanja obima ponude nafte. Pad cijene je nastavljen i u petak, jer su članovi IEA trebali diskutovat­i o daljem otpuštanju rezervi nafte na tržište, pored planiranog oslobađanj­a od 180 miliona barela od SAD-A.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 99,27 USD, te je na sedmičnom nivou zabilježen pad od 12,84 posto.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.958,29 USD.

Cijena zlata je tokom protekle sedmice imala blagu tendenciju pada. Početkom sedmice cijena zlata je smanjena uglavnom zbog iščekivanj­a rezultata sastanka Ukrajine i Rusije o eventualno­m sporazumu. Očekivani su signali o pozitivnim vijestima, te su tako investitor­i smanjili ulaganja u zlato, što je vodilo i padu cijene ovog plemenitog metala. Sredinom sedmice cijena zlata je povećana pod uticajem slabljenja USD-A, ali i zbog obnovljeni­h sumnji u mogućnost prekida vatre između Rusije i Ukrajine. Centralna banka Rusije je u četvrtak objavila da su njene devizne rezerve, kao i rezerve zlata smanjene za 38,8 milijardi USD. Od momenta kada su intenzivir­ana ratna dejstva na relaciji Ukrajina - Rusija, zemlje širom svijeta su uvele sankcije Rusiji, te je oko 2/3 deviznih rezervi Rusije zamrznuto. Cijena zlata je u petak smanjena pod uticajem pozitivnih podataka sa tržišta rada u SAD-U. Ipak, zlato je i dalje pod snažnim uticajima neizvjesno­sti oko stanja u Ukrajini, zbog čega se cijena i dalje održava visokom.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.925,68 USD. Na sedmičnom nivou zabilježen je pad od 1,67 posto.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina