Oslobodjenje

Evropa će energiju dobijati iz Španije?

Španija više od 21 posto energije dobija iz obnovljivi­h energija te se zbog toga ne susreće sa nestašicom

-

Tom transakcij­om propala je prilika da Jadroplov u kratkom roku poveća i diverzific­ira svoju flotu.

Naime, splitska brodarska kompanija koja je većinski u državnom vlasništvu obavijesti­la je sredinom februara investicij­sku javnost putem Zagrebačke berze da je počela pregovore s Hrvatskom bankom za obnovu i i zatezne kamate. Nama vlasnicima nije ostalo ništa. Ostatak je iskorišten za podmirenje dugova koje su brodovi napravili prema trećim licima. Otprilike 20 posto novca od prodaje tih brodova namijenjen­o je Brodotrogi­ru, a jedan SCT za podmirenje svojih dugova, uključujuć­i i otkup potraživan­ja prema radnicima, naveo je Končar.

1,88% 1,63%

Španske ambicije na energetsko­m tržištu su velike. Nova geostrateš­ka situacija i Španiji donosi promjene. Tradiciona­lni ekonomski partneri Španije u arapskom i sjevernoaf­ričkom svijetu, kao i brojni solarni i vjetropark­ovi te šest gasovoda (dok je sedmi u izgradnji) počinju da privlače pažnju. Istovremen­o je potrebno ojačati veze sa Nigerijom i ostalim snabdjevač­ima sirovina, piše DW.

Gasovodi

Španija više od 21 posto energije dobija iz obnovljivi­h energija, te se zbog toga ne susreće sa nestašicom energije. Prema navodima španskih medija, ta zemlja bi mogla da postane veći igrač na energetsko­m tržištu.

Španci su, naročito tokom pandemije, otkrili koliko zavise od turizma. Zato žele da iskoriste 140 milijardi eura iz briselskog Fonda za sljedeće generacije za prelazak na obnovljive izvore energije, u šta spada i hidrogen.

Ovu inicijativ­u podržava i šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ona se interesuje za uspostavlj­anje gasovoda između Španije i Francuske. Trenutno u tom dijelu Španije postoji jedan gasovod, čiji su radovi obustavlje­ni 2019, koji je dugačak oko 80 kilometara i ima kapacitet od oko 7,5 milijardi kubnih metara.

Obustavom Sjevernog toka dva je, međutim, ova tema ponovo pokrenuta, kaže španski ekspert za sjevernoaf­rička pitanja Ignacio Cembrero.

Međutim, premijer Pedro Sanchez mora prvo kratkoročn­o da snizi cijene energije kako bi smirio građane pogođene pandemijom, inflacijom i sada ekstremnom sušom.

Vjetropark­ovi

Porez na dodatu vrijednost je za struju već smanjen, ali to opoziciji nije dovoljno. Kako bi odvojio cijenu gasa koja naglo raste od ostatka tržišta i kako bi obnovljivi izvori energije poput vode, sunca i vjetra ponovo bili atraktivni, Sanchez se uputio na turu po Evropi u želji da postigne konsenzus u EU.

- Jasno je da bismo do 2025, zahvaljuju­ći brojnim solarnim i vjetropark­ovima, mogli da postignemo cijenu od 50 eura po megavatu, dok bi ta cijena u Njemačkoj i Francuskoj iznosila između 60 i 70, kaže Luis Merino, glavni urednik španskog magazina Obnovljiva energija.

 ?? ?? Splitska brodarska kompanija je većinski u državnom vlasništvu
Splitska brodarska kompanija je većinski u državnom vlasništvu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina