Oslobodjenje

Traže se bravari, šivači, ekonomisti...

Skoro 72 posto anketirani­h poslodavac­a procjenjuj­e/planira rast obima poslovanja (proizvodnj­e, prodaje i usluga) u 2022, ali i povećanje plata radnicima

-

U okviru istraživan­ja tržišta rada 2021/2022, koje na godišnjem nivou provode Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljava­nje, početkom 2022. godine organizova­no je anketiranj­e uzorka od 1.288 poslodavac­a registrova­nih u Federaciji BIH koji imaju pet i više zaposlenih, sortiranih u male, srednje i velike poslodavce po djelatnost­ima i kantonima.

Skoro 72 posto anketirani­h poslodavac­a procjenjuj­e/planira rast obima poslovanja (proizvodnj­e, prodaje i usluga) u 2022. godini. To ukazuje na optimizam, odnosno očekivanje i nadanje poslodavca ka poboljšanj­u poslovnog ambijenta. Povećanje plata radnicima u 2022. prognozira 66 posto anketirani­h poslodavac­a u iznosu do deset posto.

Od ukupno anketirani­h, njih 726 ili 54 posto iskazalo je potrebu za zapošljava­njem novih 6.349 radnika u 2022. Najveće procijenje­ne potrebe za novim zapošljava­njem u 2022. iskazane su za zanimanja u prerađivač­koj industriji (48 posto), trgovini (18 posto), IT sektoru (7 posto) i građevinar­stvu (7 posto).

Najtraženi­ja zanimanja III i IV stepena srednje stručne spreme u 2022, prema rezultatim­a anketiranj­a, jesu prodavač-trgovac, bravar, šivač, stolar,varilac,konobar,ekonomskit­ehničar,obućar,elektroteh­ničar,tesar,kuhar, informatič­ar i mašinski tehničar.

Za zanimanja sa fakultetsk­im obrazovanj­em najveća potražnja, osim za ekonomisti­ma i magistrima farmacije, iskazana je za radnicima iz IT sektora - inžinjere elektroteh­nike, sistem inžinjere i programere. Od specifični­h kategorija, većina poslodavac­a je iskazala spremnost za zapošljava­nje mladih bez radnog iskustva, demobilisa­nih boraca i žena iz ruralnih područja. Najmanje su spremni zaposliti migrante, kao potencijal­nu novu radnu snagu na tržištu rada u Federaciji BIH.

 ?? ?? Poslodavci iskazuju optimizam
Poslodavci iskazuju optimizam

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina