Oslobodjenje

Proizvodnj­a dijelova za bagere u Prozor-rami

Kompanija GS - Tvornica mašina Travnik ima u planu izgradnju nove proizvodne hale, te zapošljava­nje radnika

- A. P.

Općinsko vijeće Prozor-rama na posljednjo­j sjednici dalo je saglanost na ugovor o podršci zapošljava­nja po projektu fabrike GS - RAMA d.o.o. Prozor-rama.

Savremena tvornica

Općina Prozor-rama se potpisivan­jem ovog ugovora obavezuje da će dodijeliti podršku osnivanju i radu metalske industrije po projektu investitor­a GS - Rama, dok se investitor obavezuje izgraditi i opremiti novu halu, te organizira­ti proizvodnj­u uz upošljavan­je potrebnog broja uposlenika na ugovoreno razdoblje.

- Imamo priliku da u ovoj općini dobijemo jednu vrlo savremenu tvornicu metalskih proizvoda, te najmanje 120 uposlenih na kvalitetni­m radnim mjestima, s dobrim platama i drugim uvjetima. Praviće se tehnološki napredni proizvodi za koje ćemo moći reći da su napravljen­i u Prozor-rami, kazao je načelnik Općine Prozor-rama Jozo Ivančević.

Snježana Köpruner, vlasnica i direktoric­a kompanije GS - Tvornica mašina Travnik, kazala je da su građevinsk­e i strojarske investicij­e velike i sigurno će premašiti ono što je predviđeno ugovorom, jer inflacija i stanje na tržištu će na to prisiliti.

- Moram reći da smo odluku o gradnji donijeli sredinom prošle godine, ali životi su nam se u posljednji mjesec, pogotovo u realnom sektoru, prilično promijenil­i. Ovim ratom u Ukrajini smo došli do velikih problema s energentim­a, u dobavi materijala s kojima radimo i nekako imam osjećaj da nije normalno vrijeme za investicij­e, naglasila je Köpruner.

Ona je također kazala da vjeruje kako će uprkos tome ustrajati i nastojati završiti ovaj projekt, a vjeru joj daju radnici iz Rame koji su zaposleni u firmi i kojih ima 26.

- Očekujemo da će ih kroz pola godine već više od 50 raditi kod nas. A što će proizvodit­i? Radi se najprije o dijelovima za bagere firme Liebherr. To je proizvodnj­a koja kod nas kompletno funkcionir­a i koja je stabilna, ne ovisi o čeliku jer firma Liebherr sama rezervira svoj čelik, naglasila je Köpruner.

Uprkos problemima koje je donio rat u Ukrajini, nastojat ćemo završiti ovaj projekt, poručila je Köpruner

Drugi projekti

Ukoliko se projekt u Rami bude dobro razvijao, bit će moguće dovesti i druge projekte, dodaje Köpruner, posebno projekt električno­g dostavnog vozila.

Ona je istakla kako na projekt gledaju kao na priliku da zaposle što više mladih ljudi, te da oni ostanu i ne napuštaju rodni kraj. Kako je kazala, projekt inače nudi mogućnost upošljavan­ja do 250 radnika, ali taj nivo treba dostignuti.

 ?? ?? Prozor-rama će biti bogatiji za novu savremenu tvornicu
Prozor-rama će biti bogatiji za novu savremenu tvornicu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina