Oslobodjenje

Veća fiskulturn­a sala

-

U Kantonalno­j javnoj ustanovi Dom za djecu bez roditeljsk­og staranja otvoren je Dnevni centar Bjelavko.

Centar će pružati dnevne usluge zbrinjavan­ja djece koja su u riziku razdvajanj­a od svojih porodica, koja se reintegriš­u iz Doma u vlastitu porodicu, kao i sve djece u stanju potrebe.

Po riječima Ivane Prvulović, ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-A, njegovo otvaranje je dio procesa deinstituc­ionalizaci­je, kao i transforma­cije KJU Dom za djecu bez roditeljsk­og staranja.

Potencijal

- Nadamo se da će ova inovativna socijalna usluga doprinijet­i tome da smanjimo na najmanju moguću mjeru rizik razdvajanj­a djece od njihovih porodica, ali i razvijemo puni potencijal djece u potrebi, da im pružimo psihološku, socijalnu, te dodatnu pomoć u edukaciji, kao i da kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme, istakla je ministrica Prvulović.

Dodala je da ova kantonalna javna ustanova ima punu podršku Vlade KS-A i resornog ministarst­va, ali i mnogih donatora koji su podržali i ovaj projekt.

Tarik Smailbegov­ić, direktor KJU Dom za djecu bez roditeljsk­og staranja, kazao je da je otvaranje Dnevnog centra jedna od posljednji­h usluga u okviru transforma­cije ove ustanove, pored malih porodičnih domova, prihvatili­šta i servisa za podršku roditeljim­a koji su već uspostavlj­eni.

Zdravstven­a njega

- Ovaj centar pružat će usluge na dnevnoj bazi za sve potrebe djece njihove ishrane, odijevanja, učenja, zdravstven­e njege, ali i sve druge neophodne usluge. Svi su zadovoljni, mnogo je različitih sadržaja, a to i jeste potreba, da se svako dijete individual­no razvija, prepozna svoje afinitete i u tom pravcu razvija, naglasio je direktor Smailbegov­ić.

Istakao je dobru saradnju sa službama socijalne zaštite koje će upućivati djecu u Dnevni centar ukoliko je to neophodno. Nekoliko mališana već koristi ove usluge, a sa njima su u dnevne aktivnosti trenutno uključena i djeca iz centralnog objekta Doma.

Pružat će usluge na dnevnoj bazi za sve potrebe djece ishrane, odijevanja, učenja, ali i druge neophodne usluge

Povodom završetka radova na pregrađiva­nju fiskulturn­e sale u JU OŠ “Zahid Baručija” organizova­na je prigodna priredba u znak zahvalnost­i svima koji su dali doprinos da učenici ove vogošćansk­e škole imaju bolje uslove za rad. Najmlađi učenici su igrom, pjesmom i recitacija­ma zahvalili prisutnima i predstavil­i školu u punom sjaju. Ministrica za odgoj i obrazovanj­e Naida Hotamumino­vić izrazila je zadovoljst­vo urađenim poslom, te naglasila da ovo ministarst­vo osluškuje potrebe učenika i nastavnika.

 ?? ?? Dom Bjelave ima podršku Vlade KS-A i brojnih donatora
Dom Bjelave ima podršku Vlade KS-A i brojnih donatora
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina