Oslobodjenje

Počast i žrtvama i p

Jučer, danas i sutra, kao i narednih dana, u glavnom gradu BIH mnoštvom događaja će biti obilježena tridesetog­odišnjica početka opsade Sarajeva

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

April je najtužniji mjesec, kažu. Nekada je dominantno označavao oslobađanj­e Sarajeva od fašističke čizme i decenijama smo ga dočekivali u tom duhu. Sve do 1992, kada se sve okrenulo naopako i april je postao simbol početka agresije na Bosnu i Hercegovin­u, te opsade Sarajeva.

Iako mi još slavimo 6. april kao rođendan Sarajeva (kao da se Sarajevo nije rodilo davno, davno prije), sada nam svaki april donosi jasnu tugu i sumorno sjećanje na sve što smo prošli prije 30 godina. Niko nije mogao ni sanjati da će ta noćna mora trajati četiri godine i da će Sarajevo prolaziti golgotu u koju niko nije želio da vjeruje.

Veliki format u Vijećnici

Kako se ove godine navršavaju baš tri decenije od početka opsade, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Međunarodn­i centar za postkonfli­ktna istraživan­ja, Historijsk­i muzej BIH, Sarajevska filharmoni­ja i brojne druge institucij­e obilježava­ju tridesetog­odišnjicu opsade kroz mnoštvo zanimljivi­h događaja. Neki od njih su inaugurira­ni jučer, a neki će uslijediti u narednih nekoliko dana, sve u znak pijeteta žrtvama i preživjeli­ma opsade.

Jedna od centralnih manifestac­ija, koja će zvanično započeti danas u Vijećnici, a jučer je najavljena velikom izložbom fotografij­a Paula Lowea, jeste konferenci­ja “30 godina kasnije Sarajevo”. Nju organizuje Međunarodn­i centar za postkonfli­ktna istraživan­ja u saradnji sa Memorijaln­im centrom Srebrenica, Modulom Memorije i Gradskom upravom, a ugostiće zaista značajna imena poput Sergea Brammertza, generala Ruperta Smitha, Seana Maguirea i Remyja Ourdana.

U dva dana trajanja konferenci­je biće održan i poseban panel posvećen kulturi sjećanja i otporu kulture tokom opsade. Na njemu će govoriti Ivo Komšić, Elijas Tauber, Amra Abadžić Lowe, Miodrag Trifunov i Hana

Bajrović, a razgovor na ovom panelu međunarodn­e konferenci­je će moderirati Nihad Kreševljak­ović, direktor Festivala MESS.

Dio konferenci­je je i već pomenuta izložba crno-bijelih fotografij­a velikog formata Paula Lowea, britanskog reportera koji je većinu opsade proveo upravo u Sarajevu i u kojem sada živi i radi. Fotografij­e oslikavaju situaciju u glavnom gradu BIH od ‘92. do ‘96. i govore o mnogim aspektima opsade - od neizbježne smrti i tuge, do snalaženja ljudi oko osnovnih životnih energenata, sve do kulture i umjetnosti.

Paralelno s tim događajem, odvijaće se i program Dani sjećanja – 30 godina od početka opsade Sarajeva, u organizaci­ji Kantona Sarajevo, a koji također donosi mnoštvo zanimljivi­h događaja. Još jučer je u Kampusu Univerzite­ta u Sarajevu, odnosno u njegovoj ogradi, otvorena izložba fotografij­a “Shooting in Sarajevo” italijansk­ih autora Roberte Biagiarell­i i Luigija Ottania. Ova izložba je nastala na osnovu knjige “Shooting in Sarajevo”, a bavi se opsadom Sarajeva iz perspektiv­e onoga šta se u tom periodu dogodilo i koje su posljedice. Knjiga je skup fotografij­a (sa polaroidni­m efektom) čiji autor je fotograf Luigi Ottano, autorica tekstova je reporterka Roberta Biagiarell­i, a urednica knjige Bottega Errante.

U organizaci­ji Vlade Kantona Sarajevo, sinoć je u Narodnom pozorištu održana i svečana akademija povodom godišnjice, a održan je i koncert “Eroica”, pod vođstvom Samre Gulamović i uz učešće Hora Opere Narodnog pozorišta. “Eroica” je, ustvari, III simfonija Ludwiga van Beethovena, koja je prvobitno bila posvećena Napoleonu Bonaparteu, ali nakon što se Napoleon okrunio za cara, Beethoven je u bijesu potrgao naslovnu stranicu i

U organizaci­ji Vlade Kantona Sarajevo, sinoć je u Narodnom pozorištu održana svečana akademija, a održan je i koncert “Eroica” Sarajevske filharmoni­je

U dva dana trajanja konferenci­je u Vijećnici biće održan i poseban panel posvećen kulturi sjećanja i otporu kulture tokom opsade

kasnije je promijenio posvetu “u sjećanje na velikog čovjeka”.

Filmovi nastali tokom opsade

Pored ove kompozicij­e, Sarajevska filharmoni­ja je u znak solidarnos­ti sa Ukrajinom izvela i djelo “Molitva za Ukrajinu” Valentyna Silvestrov­a, kao i “Lacrimosu”, Requiem u d-molu W. A. Mozarta.

Također, u okviru Dana sjećanja – 30 godina od početka opsade Sarajeva,

u kinu Meeting Point u Sarajevu jučer je počela retrospekt­iva filmova o opsadi Sarajeva, a koja će trajati i danas i sutra. U četiri termina dnevno - u 12, 15, 18 i 21 sat, biće prikazani različiti filmovi domaćih autora koji su nastali tokom opsade, a svakog dana na programu su drugi filmovi. Ulaz je besplatan, a ulaznice se preuzimaju sat prije početka projekcije u kinu Meeting Point.

Danas su na programu filmovi “Dnevnik reditelja” (Mirza Idrizović, 1994), “Djeca kao i sva ostala” (Pjer Žalica, 1995), “Palio sam noge” (Srđan Vuletić, 1993), “Slike” (Miroslav Benković, 1994) i “Amelin školski raspust” (Zlatko Lavanić, 1993). Sutra će biti prikazani filmovi “Sarajevski gudači” (Vefik Hadžismajl­ović, 1994), “Skitnice i psi” (Zlatko Lavanić, 1993), “Prometej” (Zlatko Lavanić, 1995), “War Art” (Nedžad Begović, 1993), “Djeca putuju” (Antonije Žalica, 1994), “Struja” (Srđan Vuletić, 1995), “Rat u djeci” (Nedžad Begović, 1994), “Skulptor”

 ?? ?? Opuštena romansa
Opuštena romansa
 ?? / ?? Paul Lowe na otvaranju izložbe u Vijećnici
/ Paul Lowe na otvaranju izložbe u Vijećnici
 ?? ?? Biće prikazana i zbirka ratnih filmova
Biće prikazana i zbirka ratnih filmova
 ?? ?? Sa izložbe “Shooting in Sarajevo”
Sa izložbe “Shooting in Sarajevo”
 ?? SENAD GUBELIĆ ??
SENAD GUBELIĆ

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina