Oslobodjenje

Jon Batiste osvojio pet Grammyja

U Las Vegasu je upriličena 64. dodjela nagrada koja je trebala biti održana u januaru, ali je prolongira­na zbog pandemije

- DŽ. B.

Multižanro­vski umjetnik Jon Batiste osvojio je nagradu za album godine, a R&B duo Silk Sonic uzeo je dva najveća priznanja na ceremoniji dodjele nagrada Grammy održanoj u nedjelju u Las Vegasu.

Najbolja nova umjetnica

Jon Batiste, koji je poznat po tome što je komponovao dirljivi Oscarom nagrađen animirani film “Soul” iz Disneyjeve radnje, vjerovatno je najneočeki­vaniji veliki dobitnik ove dodjele time što je njegov album “We Are” proglašen najboljim, a singl “Freedom” je najbolji u kategoriji Snimak godine. No, nije se zaustavio na tome, Batiste je osvojio još tri kipića, dakle, pet ukupno.

Silk Sonic, duo u kojem se nalaze Bruno Mars i Anderson.paak, osvojio je nagradu za pjesmu i ploču godine za svoj hit nadahnut sedamdeset­ima “Leave the Door Open”. “U ovom trenutku zaista se trudimo ostati skromni”, našalio se Paak.

Olivia Rodrigo, devetnaest­ogodišnja pjevačica, proglašena je za najbolju novu umjetnicu.

”Ovo mi je ostvarenje najvećeg sna. Hvala puno!”, rekla je Rodrigo dok je držala svoj trofej.

Foo Fightersi su dominirali u nagradama u rock kategorija­ma. Osvojili su tri Grammyja, a nagrade dolaze u posebnom trenutku. Krajem marta iznenada je preminuo bubnjar Taylor Hawkins, pa su se na dodjeli posebno prisjetili trenutaka jednog od najboljih bubnjara na svijetu.

Ispunite tišinu muzikom

Prisutnima se videopoziv­om obratio i ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski. U videoobrać­anju pozvao je gledatelje da podrže Ukrajince na bilo koji način.

”Ispunite tišinu svojom muzikom. Ispunite je danas, da ispričate našu priču. Podržite nas na bilo koji način. Bilo koji, ali ne tišinom”, kazao je Zelenski u snimci emitiranoj uoči nastupa američkog pjevača Johna Legenda i ukrajinske pjesnikinj­e Ljube Jakimčuk.

Dodjela najviših priznanja u muzici trebala je biti održana u januaru, ali je odgođena zbog naglog porasta broja zaraženih koronaviru­som i premješten­a iz Los Angelesa u MGM Grand Garden Arenu u Las Vegasu. Hiljade gledatelja napunile su dvoranu, za razliku od prošlogodi­šnjeg smanjenog događaja na otvorenom.

Pobjednike je biralo oko 11.000 članova Recording akademije.

Prisutnima se videopoziv­om obratio i ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski, koji je pozvao gledatelje da podrže Ukrajince na bilo koji način

 ?? ?? Silk Sonic je osvojio dva kipića
Silk Sonic je osvojio dva kipića
 ?? ?? Najbolja nova umjetnica
Najbolja nova umjetnica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina