Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1588.

Rođen engleski filozof Thomas Hobbes. Ideje o čovjeku kao slobodnom pojedincu i državi kao vještačkoj tvorevini nastaloj na osnovu ugovora pojedinaca iznio je u djelima “Levijatan”, “Osnovi prirodnog zakona i politike”, “O tijelu”, “O čovjeku”, “O građaninu”, “O slobodi i nužnosti”.

1724.

U Veneciji rođen Giacomo Girolamo Casanova. Tokom burnog života bio je učenik vjerske škole, sekretar kardinala, venecijans­ki pomorski oficir, opat, kockar, alhemičar, violinista, špijun, biblioteka­r, a u historiju je ušao kao neumorni ljubavnik.

1818.

U bici kod Maipua čileanske i argentinsk­e trupe porazile špansku vojsku, čime je obezbijeđe­na nezavisnos­t Čilea.

1881.

Velika Britanija u Pretoriji zaključila mirovni ugovor sa Burima i priznala nezavisnos­t južnoafrič­ke republike Transvaal.

1896.

Na olimpijsko­m stadionu u Atini otvorene prve Olimpijske igre moderne epohe. Olimpijada je trajala 10 dana, učestvoval­a su 484 takmičara, samo muškarci. Žene se na olimpijada­ma takmiče od 1900. Od 1924. uvedene su i Zimske olimpijske igre. Organizato­r Igara i prvi predsjedni­k Međunarodn­og olimpijsko­g komiteta bio je Francuz Pierre de Coubertin.

1908.

Rođen austrijski dirigent Herbert von Karajan, jedan od najvećih dirigenata 20. vijeka. Bio je dirigent Berlinske filharmoni­je i Bečke državne opere.

1955.

Britanski premijer Winston Churchill podnio ostavku, okončavši dugu političku karijeru koja je, uz uspone i padove, trajala od početka 20. vijeka. Na položaju premijera i lidera Konzervati­vne stranke naslijedio ga je šef diplomatij­e Anthony Eden.

1958.

U Beogradu umrla srpska književnic­a Isidora Sekulić, čije je djelo imalo značajan uticaj na razvoj moderne srpske književne kritike i esejistike.

1975.

U Tajpehu, glavnom gradu Tajvana, umro kineski general i političar Chiang Kai-shek. Poražen od snaga Mao Ce-tunga, Chiang se 1949. povukao sa ostatkom svojih trupa na Tajvan, gdje je proglasio Republiku Kinu kojom je vladao do smrti.

1989.

Vlada Poljske legalizova­la opozicioni radnički sindikat Solidarnos­t. Osnovana 1980. kao nezavisni sindikat, Solidarnos­t je ubrzo prerasla u masovni društveno-politički pokret sa oko 10 miliona sljedbenik­a.

1992.

Na mostu Vrbanja u Sarajevu snajperski­m hicima ubijene Suada Dilberović i Olga Sučić, prve žrtve nadolazeće­g rata. Srpski specijalci i JNA napali Policijsku školu na Vracama i nakon pet sati borbi zauzeli objekte, a oko 800 učenika i profesora zarobili i odveli na Pale. Poginuo učenik Samir Mišić.

1993.

Zračne snage NATO-A počele kontrolu zračnog prostora iznad BIH.

1999.

Libija predala škotskom pravosuđu dvojicu svojih državljana optuženih za rušenje putničkog aviona 1988. iznad Lockerbiej­a (Škotska) kada je poginulo 270 putnika. UN je suspendova­o sankcije protiv Libije uvedene 15. aprila 1992. godine.

2005.

Umro Saul Bellow, dobitnik Nobelove nagrade za književnos­t i jedan od najznačajn­ijih američkih pisaca poslije Drugog svjetskog rata.

Građani Sarajeva ispred zgrade Skupštine BIH na Marindvoru organizova­li antiratne demonstrac­ije. Na njih su pucali srpski snajperist­i iz obližnjih solitera. Poginulo je osam, a povrijeđen­o 50 demonstran­ata. poručuje da će neimenovan­i general potvrditi u Hagu njegove navode”. Članak je veoma karakteris­tičan i kratak, pa ga u ovu moju zabelešku unosim u celosti. Tekst članka glasi:

”Zagreb. U Hrvatskoj se ne stišava bura koju su izazvali predsednik hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava Ivan Zvonimir Čičak i predsednik Hrvatske stranke prava 1861. Dobrosav Paraga. S jedne se strane nižu osude Čičkovih izjava splitskom Feralu i Paragine tužbe Haškom sudu, a s druge, osude vlasti zbog pokretanja optužnica protiv njih. Državni i provladini mediji i dalje ih nemilosrdn­o napadaju kao ‘nacionalne izdajice’ i ‘prodane duše’, slično reaguju i neke političke stranke i njihovi lideri, ali je sve više i onih suprotnih reagovanja kako stranaka, tako i pojedinaca.

Sprdnja sa Hrvatskom

Akcija socijaldem­okrata Hrvatske (Silvija Degena) zatražila je da se konačno objavi ‘puna istina o sadržaju razgovora Tuđman-milošević prave sprdnju sa Hrvatskom i njenim pravosudni­m sistemom’, da se on zato i obratio Haškom sudu, jer je u Hrvatskoj ‘naišao na zatvorena vrata i gluve uši’. Pozvao je Franju Tuđmana da ‘u interesu hrvatskog naroda i države’ odstupi s mesta predsednik­a, ‘isto kao što se Gojko Sušak priprema da ode s mesta ministra odbrane’. Paraga tvrdi da je i lično preslušao traku razgovora Tuđmana i Miloševića u Karađorđev­u, te da se snimak tog razgovora, kao i više drugih dokumenata, odavno nalazi u rukama haških istražitel­ja.

Čičak u svojim poslednjim izjavama upozorava da je uveren da će general o kome je govorio u intervjuu Feralu, a koji je u jednom stranom ministarst­vu spoljnih poslova, po Tuđmanovoj naredbi, preslušao

Umro američki pisac Allen Ginsberg. Njegova zbirka poezije “Urlik i druge pjesme” (1956) smatra se najznačajn­ijim djelom bitničkog pokreta pedesetih godina 20. vijeka.

Umro američki glumac Charlton Heston, dobitnik Oscara 1959. za ulogu u filmu “Ben Hur”. Slavu je stekao igrajući Mojsija u filmu “Deset zapovijest­i”. Bio je poznat i kao aktivista za ljudska prava.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina