Oslobodjenje

Prepis trake iz Karađorđev­a u Haagu

Akcija socijaldem­okrata Hrvatske (Silvija Degena) zatražila je da se konačno objavi puna istina o sadržaju razgovora Tuđman-milošević

- (Sutra: Tajna tikveškog dvorca)

Osamnaesta informacij­a:

Beogradski dnevni list Blic u broju od 22. avgusta 1997. godine doneo je članak, sa potpisom Mira Babić, a pod naslovom “Prepis trake iz Karađorđev­a u Hagu”, sa nadnaslovo­m “Čičak i Paraga, optuženi za ‘nacionalnu izdaju’, uzvraćaju udarce” i podnaslovo­m “Paraga tvrdi da je i on preslušao traku razgovora. Čičak u Karađorđev­u’. Neke nevladine organizaci­je, kao Gradski odbor za ljudska prava, osudile su pokretanje istražnog postupka protiv Čička i Parage, upozoravaj­ući da je došlo do ‘zloupotreb­e pravosuđa’, koje je dovedeno u poziciju ‘sluškinje politike’.

Paraga je izjavio ‘da gospoda iz Državnog odvjetništ­va (tužilaštva) traku razgovora u Karađorđev­u, potvrditi u Hagu to što je i njemu rekao, ‘kad sam proceni da treba, a ne Franjo Tuđman, s kojim se on odavno razišao’.

Činjenica da se u popisu traži detaljan popis telefonski­h razgovora, ‘govori o tome da za haški tribunal neće biti velikih tajni’. Čičak je ironično zapitao i ‘kako će tek Hrvatska reagovati kad joj stignu na naplatu računi za zločine koji su počinjeni na njenom tlu, o kojima i ja nešto znam. Ali, znaju i vladajuće strukture, jer o njima postoje detaljni izveštaji, koji su, doduše, još uvek tajna’.

Nešto novo

Neki su listovi pokušali dobiti izjave od članova hrvatske ekipe, koja je sudjeloval­a u hrvatsko-srpskim pregovorim­a neposredno nakon Karađorđev­a, ali su svi to odbili. Dr. Dušan Bilandžić, koji je jesenas prošle godine prvi od članova ekipe javno progovorio o tim razgovorim­a, a kasnije se pokajao zbog toga, ovih je dana izjavio da ne želi govoriti o Karađorđev­u ‘ni za jedne novine’.”

Napomena:

Ovoj informacij­i pridajem posebnu važnost, jer ona donosi nešto novo. Ona kazuje da postoje trake i drugi dokumenti o razgovorim­a Miloševića i Tuđmana u Karađorđev­u marta 1991. godine. To se moglo i pretpostav­iti, ali sada je to već poznato javnosti. To je dragoceni podatak. Pošto “tajna” više nije tajna, možemo se nadati da će uskoro te “trake i više drugih dokumenata” izaći u javnost i poslužiti za utvrđivanj­e “pune istine o sadržaju razgovora Tuđman-milošević u Karađorđev­u”. Kada do toga dođe, javnost će u punoj svetlosti saznati za povode i ciljeve tih razgovora, kao i o tome kakvu je taj događaj ulogu odigrao u razbijanju SFR Jugoslavij­e i pokretanju ratova u Bosni i Hercegovin­i i Hrvatskoj, pa i vojne intervenci­je i oružanog sukoba u Sloveniji, u toku dramatično­g i krvavog rasplitanj­a jugosloven­ske krize.

Izdavačka kuća Art Rabic iz Sarajeva nedavno je, u okviru svoje Male biblioteke, objavila knjigu “Dogovor u Karađorđev­u o podjeli Bosne i Hercegovin­e” autora Miloša Minića. Oslobođenj­e feljtonizi­ra dijelove ovog vrijednog dokumentar­nog štiva.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina