Oslobodjenje

Nanoboti umjesto lijekova

Naučnici iz Australije razvili su prototip koji služi kao dokaz futuristič­ke medicine, a riječ je o nanotehnol­ogiji koja se odriče tradiciona­lne vizije robota

-

Na Nintendo Switch Onlineu dobili smo tri nove igre i sve tri su stari retro klasici. U library su ubačene tri retro igre za pretplatni­ke - Earthworm Jim, Dig Dug 2 i Mappy-land. Legendarni Earthworm Jim izašao je 1994. za Super NES, a 2010. je odrađen remake za Playstatio­n Network i Xbox Live Arcade. Na Sega Genesis Mini Earthworm Jim izašao je 2019.

Dig Dug 2 je igra iz 1985, a prvi dio je izašao davne 1982. Što se tiče Mappy-land, on je izašao 1983. S ove tri igre, na Nintendo Switch Online sada ima 91 NES igra i 64 SNES igre.

Fantazija o specijaliz­ovanom robotu koji liječi sve bolesti ovih dana sve je bliža realnosti - sve što trebate napraviti je zamijeniti jednog velikog robota desecima hiljada autonomnih minijaturn­ih mašina.

Tim naučnika iz Australije razvio je prototip koji služi kao dokaz futuristič­ke medicine. Tačno ime ovih uređaja su autonomne molekularn­e mašine, a riječ je o nanotehnol­ogiji koja se odriče tradiciona­lne vizije mikroskops­kih robota te je zamjenjuje nečim puno prirodniji­m.

Proteini

Naučnici su, inspirisan­i biologijom, dizajniral­i i sintetizir­ali DNA origami receptor što koristi multivalen­tne interakcij­e kako bi formirao stabilne komplekse koji također mogu izvršiti brze razmjene subjedinic­a. DNA nanoboti su sintetičke mašine veličine oko nanometra te sačinjeni od DNA i proteina. Autonomni su zato što je sam DNA stroj koji se automatski sastavlja.

Naš prirodni DNA nosi kod naše biologije koji zna i izvršiti - zato, naprimjer, lijeva i desna noga rastu otprilike istom brzinom. Dosadašnji rad u polju DNA nanotehnol­ogije demonstrir­ao je samosastav­ljajuće mašine koji prenose DNA kod - kao što to rade njihovi prirodni pandani.

Razlog zbog kojeg su ovi roboti zanimljivi taj je da ne moraju prenositi samo DNA informacij­e - oni, teoretski, u biološki sistem mogu dostaviti bilo koju zamislivu kombinacij­u proteina. Moći ćemo tako programira­ti rojeve ovih mašina da love bakterije, viruse i stanice raka. Svaki dio roja može nositi specifičan protein te, nakon što pronađu zlu stanicu, rearanžira­ti svoje proteine u formaciju dizajniran­u za eliminacij­u prijetnje.

Teret

Iako nam do dolaska ere u kojoj ćemo se protiv zaraza boriti vojskama sićušnih robota treba još neko vrijeme, ovo otkriće predstavlj­a korak u pravom smjeru. Koliko god znamo, ovo je prvi put da smo vidjeli DNA robote koji mogu prenositi teret.

Naučnici će, hipotetski rečeno, moći koristiti nanobote za stvaranje pametnih materijala koji mogu reagovati na stres - zamislite odjeću koja se popravlja sama od sebe. Možda ćemo, dodaje The Next Web, u budućnosti vidjeti i molekularn­e računare koji koriste DNA nanobote.

 ?? ?? Naučnici će moći koristiti nanobote za stvaranje pametnih materijala
Naučnici će moći koristiti nanobote za stvaranje pametnih materijala
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina