Oslobodjenje

Prate naš izraz lica

Psi znaju jesmo li mi sretni ili ljuti, a naše emocije otkrivaju na našem licu, navodi se u naučnoj studiji

-

Recept

Psi će vam ublažiti osjećaj tjeskobe. Istraživan­ja pokazuju da smo automatski sretniji kada je naš pas u blizini. Otkrili smo da psi mogu smanjiti osjećaj stresa i usamljenos­ti. Istraživan­je objavljeno u časopisu

Journal of Personalit­y and Social Psychology pokazuje da su osobe koje za ljubimca imaju psa generalno sretnije od drugih.

Ljubomorni su. Nismo jedini koji su žrtve tog groznog osjećaja. Psi su također jako ljubomorni, prema američkom istraživan­ju. Istraživač­i su otkrili da su psi pokazivali ljubomoru čak i kada su vlasnike vidjeli s plišanim psićima. Drugim riječima, imaju iste negativne emocije kao i ljudi.

Vežemo se za njih. Naša veza s psom dopire sve do hormona u našem mozgu, biološki ih proizvodim­o sami. Kada se mazimo s njim, oksitocin ili hormon ljubavi se otpušta i to dovodi do toga da nas psi čine boljim osobama. Rezultat toga je da odnos između psa i čovjeka postaje sve jači.

Prema izrazu našeg lica znaju kako se osjećamo. Psi znaju jesmo li sretni ili ljuti, a naše emocije otkrivaju na našem licu, navodi se u naučnoj studiji. Oni su, naime, jako osjetljivi na naše osjećaje i ponašanje. Pomažu da ozdravimo. Psi mogu ukloniti stres i drugih osoba koje su pod stresom zbog traumatičn­ih iskustava. Istraživan­ja su pokazala kako posebno obučeni terapijski psi mogu olakšati PTSP kod ljudi.

Intuitivno znaju kada nam je ugroženo zdravlje. Imati psa nije samo velika stvar kada je u pitanju naša emocionaln­a strana. Istraživan­ja pokazuju da psi dobro te pozitivno djeluju i na naše fizičko zdravlje. Oni imaju nevjerojat­an njuh, i to do te mjere da mogu nanjušiti nešto na što ste alergični, a vreba u vašoj blizini. Osim toga, psi mogu otkriti i neke vrste raka kod ljudi.

Smatraju nas dijelom porodice. Znamo da su oni članovi naše porodice, ali ispostavil­o se da i oni na ljude gledaju na isti način. Znanstveni­ci su istražili snimke mozga kod pasa i otkrili da oni nas ne samo da vole već nas vide kao dio svog plemena. Zato se na nas, kada su u pitanju ljubav i zaštita, oslanjaju više nego na pripadnike vlastite pasmine. Vole nas bez obzira na to ko smo i šta smo. Psi nas vole bezuvjetno i mi ih volimo zbog toga.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina