Oslobodjenje

Spektakli na Etihadu i na stadionu Luz

Manchester City će dočekati Atletico Madrid, a Benfica će biti domaćin Liverpoolu u Ligi šampiona

- J. T.

Man. City - Atl. Madrid, 21 sat

Ulazimo u samu završnicu Lige prvaka, u kojoj ćemo kroz četvrtfina­lne duele saznati ko je najzreliji za osvajanje titule. Ovog utorka oči će prije svega biti uprte u fudbalere Manchester Cityja i Atletica, koji igraju prvu od dvije međusobne utakmice.

Ekipa Pepa Guardiole uvijek je među glavnim favoritima za evropsku krunu, no nikad je još nije osvojila. Ipak, navijači nebeskopla­vih nadaju se da će 2022. godina napokon biti njihova, a dueli s Atleticom pokazat će nam jesu li takva očekivanja realna. Manchester City ove sezone napokon ima manje problema s povredama, a zdrav je i spreman Kevin de Bruyne, ključni čovjek vezne linije koji svojim potezima bez problema može slomiti svaku protivničk­u odbranu.

U odličnoj formi je i Bernardo Silva, koji će u dobrom raspoložen­ju dočekati i ovu utakmicu nakon što je s Portugalom osigurao nastup na SP-U, dok će Guardiola svakako mnogo očekivati i od Jacka Grealisha, koji bi trebao biti prevaga u odnosu na prošlu sezonu.

A Atletico je kao aktuelni prvak Španije svašta proživio ove sezone, od očajnih rezultata u La Ligi i podbacivan­ja u grupnoj fazi Lige prvaka, do serije pobjeda kojom je Diego Simeone u posljednje vrijeme vratio optimizam u redove crveno-bijelih. Madridski klub prošle sezone glatko je ispao od Chelseaja u Ligi prvaka, bez prave prilike u dvije utakmice i to će Simeone pokušati ovaj put izbjeći, uz Luisa Suareza i Antoinea Griezmanna kao lidere ekipe i igrače koji bi trebali biti zaduženi za pogotke. Manchester City i Atletico Madrid nikada nisu igrali zvanični meč, tako da je ovo prvi susret.

Benfica - Liverpool, 21 sat

Kroz historiju su se Benfica i Liverpool sastajali deset puta u Ligi prvaka i Evropskoj ligi, a posljednji put 2010. godine u EL-U. Tada su redsi bili uspješniji slavivši sa ukupnih 5:3. Prije toga 2006. Benfica je u Ligi prvaka slavila u oba meča, igrali su i 1984. i to četiri puta, a u sva četiri meča slavio je Liverpool. Prvi put su igrali 1978. godine, a Liverpool je pobijedio u oba meča.

Atletico je kao aktuelni prvak Španije svašta proživio ove sezone, od očajnih rezultata u La Ligi i podbacivan­ja u grupnoj fazi

Lige prvaka do serije pobjeda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina