Oslobodjenje

Borac opet potrošio trenera

Banjalučki Borac, aktuelni prvak BIH, u naredno kolo Premijer lige BIH ući će sa već četvrtim ovosezonsk­im trenerom. Nemanju Miljanović­a zamijenio je Tomislav Ivković

- Piše: KENAN KALOPER

U sezoni u kojoj je branio naslov prvaka BIH, Borac je nakon četiri odigrana meča imao ravno dva boda i upravo je smijenio drugog trenera, a snovi o evropskom iskoraku i izgradnji jednog od respektabi­lnijih klubova u državi, pa i u regiji, brutalno su srušeni sramotnim izdanjem protiv Linfielda u Konferenci­jskoj ligi.

Banjalučan­i su bili u organizaci­jskoj i svakoj drugoj krizi, Marko Maksimović je mudro podnio ostavku, nezadovolj­an stanjem u klubu, a njegov nasljednik Zoran Kiza Milinković prvo je poražen u Posušju, da bi ga onda Zrinjski osramotio na domaćem terenu sa uvjerljivi­h 5:1, te je napustio klub nakon samo dva meča.

Kada je Miljanović došao u klub, Borac je bio na dnu tabele. Nakon 20 utakmica klubu je spasio sezonu

Nisu takve situacije bile nove za Borac, radi se o jedinom prvaku BIH koji je čak četiri puta ispadao iz lige i vraćao se u nju, a i ovaj put je izgledalo da će klub nakon osvajanja naslova nekako životariti u ligi jednu ili dvije godine, prije nego krene stranputic­om i na kraju završi u Prvoj ligi Republike Srpske.

Spasitelj

Tada je na scenu uskočio Nemanja Miljanović, kojeg je Borac nešto ranije doveo na mjesto trenera juniora. On nije domaćoj javnosti bio toliko poznat dok nije dobio nimalo zahvalan angažman u Mladosti krajem augusta 2020. godine. Ekipa iz Doboj-kaknja je bila prvi favorit za ispadanje iz lige prošle sezone, a Miljanović je uspio od mladog tima dobiti maksimum, te pritom za inostrane transfere spremiti Azura Mahmića, Amera Hiroša i Nedima Hadžića.

Nagrada Miljanović­u i Mladosti bilo je izbacivanj­e u niži rang takmičenja zbog neispunjav­anja uslova za dobijanje licence, a iz kluba i dalje tvrde da su prevareni i da će na Sudu za sportsku arbitražu u Lausannei (CAS) dobiti tužbu, te Savez primorati da ih, uz ogromne penale, vrati u najviši rang.

Takvi procesi su spori i mukotrpni, život je krenuo dalje, a dalje je krenuo i Miljanović, koji je prvo vodio juniore Borca, a onda, nakon što se klub našao u vrlo teškoj situaciji po odlasku Kize Milinković­a, i prvi tim.

Od tima koji je aktuelni šampion, ali je njegov stvarni kvalitet težak za procijenit­i, Miljanović je brzo dobio solidne rezultate. Borac je za kratko vrijeme ostvario veliki napredak i stabilizov­ao se na trećem mjestu na tabeli. Poređenja radi, u 20 posljednji­h mečeva, dakle otkad je na klupi Miljanović, Borac je osvojio 39 bodova. Naravno, Zrinjski je bolji od Borca u tom periodu, ali to je to. Svi ostali klubovi bili su drastično lošiji. Tuzla City je u istom periodu sakupio 32 boda, Sarajevo 30, a Željezniča­r 29 bodova.

Malo se pričalo o Miljanović­evim dostignući­ma i malo se pričalo o fudbalu kad god se govorilo o Borcu. Razlog je prilično jednostava­n, kao što smo već ranije navodili, Borac ima preferenci­jalan tretman u odnosu na sve druge klubove u ligi, što nije nikakva pakosna optužba, već je lako za potkrijepi­ti i brojevima. No, ne može se oteti dojmu da je, makar i uz pomoć koju je dobijao sa strane, Miljanović­ev Borac ipak bio puno smisleniji od svega što je klub ranije servirao ove sezone. A sam Miljanović je nastojao, koliko god je bilo moguće, razmišljat­i isključivo o fudbalu.

Umorio se nakon 20 kola. Zvanična verzija kaže da je sam podnio ostavku, nezadovolj­an ishodom četvrtfina­lnog dvomeča u Kupu BIH protiv Tuzla Cityja, kada je Borac ispao na penale, iako je imao kontrolu kroz veći dio ove dvije utakmice. Da li je nezvanično bilo više faktora koji su utjecali na Miljanović­a, teško je reći. Zli jezici već dugo govore o tome da su Đorđe Milojević i Marko Kujundžić projekti Borca, a Nemanjamil­janovićjeu­prijedoruz­amijenioba­šnjihdvoji­cu.jednognako­npola sata, drugog na poluvremen­u. Nakon utakmice je napustio klub. Može biti i da se radi samo o slučajnost­i, i to je čak i dosta vjerovatno, ali u pitanju je svakako zanimljiva slučajnost.

Onoštosemo­žereći,itosaprili­čnom sigurnošću, jeste da je kompletna Borčeva sezona dobar pokazatelj o tome koliko je i u našem fudbalu besmisleno raditi bez uspostave zdravog sistema. Sportski direktor Tomislav Ivković, koji

U 20 ligaških kola Miljanović je sa Borcem osvojio 39 bodova i doživio je samo poraz od Zrinjskog

je na neobičan način došao do pozicije u Borcu, nakon nekoliko mjeseci na toj poziciji će postati četvrti trener koji će voditi Borac ove sezone. Četiri trenera u sezoni koja se iz Borčeve perspektiv­e ne može čak ni nazvati neuspješno­m, uzme li se historijsk­i kontekst rezultata koje je ovaj tim ostvarivao.

Miljanović možda nije najbolji trener u Premijer ligi BIH, ali je relativno progresiva­n stručnjak sa prilično modernim shvatanjim­a i trener je koji je u Mladosti uradio zaista kvalitetan posao. Igrao je dopadljiv fudbal, imao je adekvatne rezultate i iz temelja je izgradio mladu ekipu koja je bila u stanju pomutiti račune i najvećim favoritima.

Svaki klub u Premijer ligi BIH treba nastojati da bude poželjna destinacij­a zatakvetre­nere.iakoonibje­žeiztakvih sredina, onda je potrebno detektovat­i šta im tačno smeta pa ih je primoralo da donesu takve odluke i takvo što otkloniti u budućnosti.

Trener Željezniča­ra iz jesenjeg dijela sezone Tomislav Ivković nakon utakmiceub­anjojlucis­aborcempos­vetio je dobar dio svoje konferenci­je za medije hvaleći ambijent u kojem je meč odigran. Utakmici je prisustvov­ao i Milorad Dodik, a Ivković je otprilike rekao da mu je čast igrati utakmice na kojima se pojavljuju tako značajne ličnosti.

Politika

Nije tajna da je sadašnji Borčev projekat u velikoj mjeri podržan od politike i Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldem­okrata. Uostalom, predsjedni­k Nogometnog/fudbalskog saveza BIH Vico Zeljković na tu je poziciju došao nakon predsjedni­kovanja u Borcu.

Tomislav Ivković će imati priliku da, sadakaotre­nerborca,izprveruke­iskusi šta sa sobom nosi zagrljaj politike. I u pozitivnom­iunegativn­omsmislu.ana primjerubo­rcamnogoto­gamogunauč­iti i drugi klubovi, koji u najvećoj mjeri i sami kreiraju projekte koji su naslonjeni na mnogo šta osim na sam fudbal. Za to vrijeme navijači Borca, oni koji pamte malo dalje od 2019. godine i slavodobit­nog povratka u Premijer ligu BIH, mogu samo da se nadaju da se o Borcu neće uskoro govoriti kao o jedinom klubu prvaku koji je pet puta ispadao iz lige i vraćao se u nju. Djeluje to iz današnje perspektiv­e vrlo nerealno, aliakonasj­ehistorija­ovogklubai­čemu naučila, onda je to da se sa Borcem zaista nikad ne zna. Baš kao ni sa ljudima koji se, zarad svakojakih interesa, svakih nekoliko godina okupe oko njega.

 ?? / JASMIN KONJHODŽIĆ ?? Nemanja Miljanović odlazi sa samo dva poraza
/ JASMIN KONJHODŽIĆ Nemanja Miljanović odlazi sa samo dva poraza
 ?? ?? Tomislav Ivković je novi trener Borca
Tomislav Ivković je novi trener Borca

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina