Oslobodjenje

Zaštita okoline je važan dio WRC-A

Croatia Rally radi na definisanj­u ciljeva i mjera za smanjenje ugljikovog dioksida za takmičenja

-

Svjestan odgovornos­ti za zaštitu okoliša u svim zajednicam­a u kojima se održava takmičenje WRC, Croatia Rally je pokrenuo saradnju s Energetski­m institutom “Hrvoje Požar” za računanje visine ugljikovog dioksida, ali i definisanj­e ciljeva i mjera za smanjenje ugljikovog dioksida za buduća izdanja takmičenja.

Zbog same prirode sporta te velike posjećenos­ti ovakvih manifestac­ija zbog kojih su fanovi spremni preći mnoge kilometre, rally kao i mnoge druge auto-moto discipline i druge aktivnosti rezultira emisijama stakleničk­ih plinova. Upravo iz tog razloga, FIA - međunarodn­a automobili­stička federacija - ulaže velike napore u razvoj i provedbu smjernica povezanih s ekološkim učincima, a sve kako bi postigla ugljičnu neutralnos­t na svim događajima i u svim organizaci­jama povezanim s auto-moto sportom. Novi tehnički propisi FIA usmjerili su takmičenje prema odgovornoj i održivoj hibridnoj tehnologij­i, kojoj su dodane nove dinamičke performans­e kombiniran­e sa sigurnosni­m poboljšanj­ima, a koje pak vožnju čine izuzetno atraktivno­m, dok istovremen­o doprinose znatnom smanjenju štetnih emisija. U revolucion­arnoj novoj generaciji hibridnih Rally1 vozila, koja su premijerno predstavlj­ena u januaru na utrci u Monte Carlu, moći će odgovorno uživati i naši posjetitel­ji.

U okviru saradnje za određivanj­e emisija stakleničk­ih plinova, s Energetski­m institutom “Hrvoje Požar” bit će potrebno izračunati direktne i indirektne emisije povezane s aktivnosti­ma u sklopu WRC Croatia Rally 2022. i to u skladu s GHG protokolom. Direktne emisije i uklanjanja stakleničk­ih plinova koje nastaju zbog izgaranja goriva u energetski­m postrojenj­ima, iz fugitivnih izvora i službenih vozila, indirektne emisije stakleničk­ih plinova koje su povezane s nabavkom i potrošnjom električne, toplinske i rashladne energije te ostale indirektne emisije povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi, potrebnim za odvijanje manifestac­ije.

Podsjećamo, WRC Croatia Rally održat će se od 21. do 24. aprila, a Oslobođenj­e je medijski pokrovitel­j za BIH.

 ?? ?? Teku posljednje pripreme
Teku posljednje pripreme

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina