Oslobodjenje

Sarajevo se voli jer drugačije ne može

Glavni grad BIH je 6. aprila 1945. oslobođen od fašista u Drugom svjetskom ratu, a istog datuma 1992. je počela najduža opsada

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Kompanija Energoinve­st uputila je Vladi Federacije Bosne i Hercegovin­e zahtjev za odobravanj­e ugovora o nabavci zemnog gasa po cijeni koja je 21 posto viša u odnosu na cijenu koja je plaćena u januaru. Za ovoliko će ujedno biti veći i iznos koji građani plaćaju BH Gasu ukoliko kantoni ne odluče ublažiti porast i subvencion­irati razliku cijene.

Ovo povećanje će svakako otežati život građana, ali i privrede, koja uveliko trpi zbog inertnosti državnih i entitetski­h vlasti da pravovreme­no djeluju preventivn­o i kroz izmjene zakona o akcizama, PDV-U, pa čak i o porezima na dohodak i doprinose, ublaže rastuću inflaciju i porast cijena i gotovih proizvoda i usluga.

Posljednji u nizu koji su od Vlade FBIH tražili podršku su peradari iz FBIH, koji su zbog stopostotn­og rasta cijena žitarica bili prinuđeni podići cijenu piletine, kojom se sada svrstava u luksuzne proizvode. Proizvođač­i iz FBIH su čak zatražili i donošenje hitnih mjera, a ukoliko one izostanu, najavili su i masovne proteste. U nekim marketima u FBIH cijena piletine je dostigla gotovo 15 KM po kilogramu.

Sarajevo je jučer slavilo hrabrost naših ljudi, dobrih ljudi dobrog srca i svih onih koji ovaj grad osjećaju svojim. Sarajevo nije zaboravilo ni sve one koji su davne 1945. oslobodili grad od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata i one koji su 6. aprila 1992. branili grad kada je počela duga opsada Sarajeva. Glavni grad je bio ranjavan, granatiran, ali je uspio sačuvati dostojanst­vo i pružiti ruku svim dobronamje­rnim ljudima. U Sarajevu su ubijana djeca i rušeni simboli grada. Jedan takav jučer je nakon 30 godina vraćen građanima u punom sjaju Bistrička stanica. Rekonstrui­sana

je u autentično­m stilu, a prvobitno je pravljena u alpskom stilu uz prugu koja je bila jedna od najskuplji­h na ovim prostorima. Gradnja je koštala nešto više od dva miliona KM.

 ?? / Didier Torche ?? Na Dan grada otvorena je Bistrička stanica
/ Didier Torche Na Dan grada otvorena je Bistrička stanica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina